CPB: Een meer uniforme belasting van kapitaalinkomen

De fiscale aanpak van de verschillende inkomsten uit kapitaal moet eenvoudiger worden. Ook moet er meer eenheid komen, want het stelsel hiervoor is een ‘lappendeken'. Dat zegt het Centraal Planbureau (CPB).

Het gaat om ondernemingswinst, rente, dividend, vermogenswinst of -aanwas en royalty’s, maar ook om het eigen huis. Een simpelere en uniformere benadering is goed voor de economie, zegt het CPB. Mensen zullen hun economisch gedrag en besluiten over hun vermogen minder laten afhangen van belastingregels.

Besluiten over wat met je vermogen te doen, worden immers nogal eens ingegeven door fiscale motieven. Tevens wordt het stelsel nu veelal als onrechtvaardig ervaren, aldus het CPB.

Het lijkt het CPB ook beter om belasting op rente te baseren op het feitelijke rendement. Nu gaat de Belastingdienst uit van een fictief rendement van 4 procent. In het nieuwe belastingplan komt er weer een fictieve spaartaks, die bij kleinere vermogens gunstiger wordt en bij hogere ongunstiger. Volgens het CPB kan het fictieve rendement op individueel niveau sterk afwijken van het daadwerkelijk rendement en van de draagkracht van de spaarder. ‘Alleen het belasten van feitelijk rendementen biedt hiertegen soelaas.’

De publicatie van het CPB is bedoeld als ‘aanzet tot discussie’.

 

• Fiscale behandeling kapitaalinkomen kan meer uniform

Gerelateerde artikelen