Corporaties: verhuurdersheffing moet van tafel

Woningcorporaties kunnen door de verhuurdersbelasting die ze aan de overheid moeten afdragen minder investeren in nieuwbouw, verduurzaming en de huisvesting van vergunninghouders. De heffing moet daarom van tafel. Ook moet er meer geld komen voor huurtoeslag voor de laagste inkomens. Dat schrijft koepelorganisatie Aedes in een brief aan de Tweede Kamer.

Sinds 2013 moeten woningcorporaties een verhuurdersbelasting betalen over hun woningen, om het begrotingstekort van het rijk te helpen dichten. In 2016 gaat het om 1,6 miljard euro. Volgens het kabinet kunnen woningcorporaties die heffing betalen uit de huurverhogingen bij huurders met hogere inkomens. In het voorjaar van 2016 evalueert het kabinet de verhuurdersheffing. Aedes benadrukt dat woningcorporaties het geld hard nodig hebben voor investeringen in de volkshuisvesting. Daarom pleit Aedes voor afschaffing van de heffing en wil ze meedenken over alternatieven, zoals een investeringsagenda.

Verder schrijft Aedes dat de huurtoeslag veel beter moet worden begroot. Aedes: ‘Het kabinet reserveert jaar op jaar te weinig geld voor de huurtoeslag, terwijl mensen met de laagste inkomens deze toeslag hard nodig hebben om goed te kunnen wonen en te leven. Vanaf 2017 wil het kabinet op de huurtoeslag bezuinigen en vanaf 2018 zelfs deels bekostigen met een nog hogere verhuurdersheffing. Dat zou betekenen dat huurders via een omweg hun eigen huurtoeslag betalen.’

• Brief Aedes

Gerelateerde artikelen