Corona Q&A: Kan ik tijdelijk geen huur betalen voor mijn bedrijfspand?

De huurbetaling - Een praktisch overzicht van tijdelijke maatregelen.

Door Anne Bos & Olivier Alberts

De gebeurtenissen in verband met het Coronavirus (COVID-19) houden huurders en verhuurders bezig. Huurders staat het water tot aan de lippen en zij willen zo snel mogelijk verlichting van hun maandlasten. Verhuurders hebben ook hun financiële verplichtingen en kunnen vaak niet zomaar akkoord gaan met uitstel van betaling.

Bent u huurder of verhuurder en wilt u weten wat uw rechten en verplichtingen zijn? Allereerst is het belangrijk om te weten wat u met elkaar hebt afgesproken in de huurovereenkomst. Verder zijn er rechten en verplichtingen die uit de wet of (nieuwe) regelingen voortvloeien. In zijn algemeenheid geldt dat een huurder niet eenzijdig kan besluiten tot wijziging van de voorwaarden van de huurovereenkomst, ook niet tijdens deze corona crisis. 

Als u uw rechtspositie kent, kunt u met de wederpartij in overleg over een tijdelijke oplossing. De onderstaande mogelijke afspraken zijn een denkrichting – als een menukaart – voor het geval verhuurder en huurder beiden vinden dat er een tijdelijke oplossing nodig is. 

Uitstel van betaling 
Tot een bepaalde datum hoeft huurder geen huur te betalen. Huurder is de huur alsnog verschuldigd op een later moment.

Tijdelijke huurverlaging
Er is een aantal varianten denkbaar:
• huur ter hoogte van de draagkracht van de huurder
• huur ter hoogte van de (huidige) maandlasten van de verhuurder. Wij zien dat banken tijdelijk uitstel van aflossing verlenen. Dan zijn de kosten van de verhuurder tijdelijk lager en zo kan verhuurder gemakkelijker meewerken aan tijdelijke maatregelen
• huur ter hoogte van de helft van de laatst geldende huur, zodat het risico verdeeld wordt

Inroepen (bank)garantie
Vaak is er een bankgarantie of waarborgsom ter hoogte van drie maanden huur. Partijen kunnen overeenkomen dat verhuurder de garantie nu inroept en dat huurder binnen een bepaalde termijn een nieuwe bankgarantie moet stellen of waarborgsom moet storten.

Onderverhuur
Normaliter niet zonder toestemming toegestaan. Denk nu aan tijdelijke verhuur als opslagruimte voor supermarkten of gebruik door maatschappelijke functies.

Kortere betaaltermijnen
Betaling per maand of per week in plaats van per maand of kwartaal.

Voortijdige huurbeëindiging
Normaliter moet de contractuele looptijd worden uitgediend. Ter afwending van een faillissement van huurder kan het huurcontract zonder schadevergoedingsplicht door huurder worden beëindigd.

Vrijstelling van de exploitatieverplichting
Normaliter moet huurder het gehuurde steeds in gebruik houden op straffe van een boete. 

Dit artikel is geschreven door Anne Bos & Olivier Alberts van HVG Law.  

Bent u adviseur en wilt u ook uw kennis delen? Meld u aan.  Bent u ondernemer of manager en heeft u een vraag over maatregelen die u kunt nemen om de Coronacrisis door te komen? Stel die hier

Gerelateerde artikelen