Convenant voor meer diversiteit en inclusie in accountancy

De NBA heeft alle accountantskantoren die wettelijke controles verrichten uitgenodigd een diversiteitsconvenant te tekenen. 

De accountantskantoren geven met de ondertekening publiekelijk dat ze de personele samenstelling van hun accountantspraktijk meer inclusief en diverser zullen maken. Dit betekent dat ze zullen streven naar een diverse samenstelling op alle niveaus (cohortconsistentie). Dit om de teruglopende mate van diversiteit richting de (sub)top tegen te gaan en om een inclusieve organisatie te zijn.

Op initiatief van de Sociaal- Economische Raad (SER) Diversiteit in bedrijf organiseren bedrijven en organisaties in het kader van Diversity Day activiteiten om aandacht te vragen voor diversiteit en inclusie. Het convenant van de accountantskantoren en de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) sluit hierbij aan. 

Het project ‘Meer Diversiteit’ maakt sinds 2019 deel uit van het NBA-thema ‘Maatschappelijke relevantie’. De samenleving is in alle opzichten divers, maar dat is in de top van bedrijven, organisaties en in de personeelsbezetting onvoldoende terug te zien. De NBA zet samen met haar leden en accountantskantoren projecten op om diversiteit te bevorderen.
 
De NBA heeft onderzoek laten doen naar de wijze waarop accountantskantoren in jaar- en transparantieverslagen zélf rapporteren over diversiteit. Hieruit blijkt dat de wijze waarop kantoren inzage geven in diversiteit (gender, culturele achtergrond en leeftijd) wisselend is qua definitie en mate van diepgang. Er wordt weinig inzicht gegeven in het percentage mannen en vrouwen in de toplagen van de kantoren, maar minder dan twintig procent van de topfuncties wordt bekleed door een vrouw en slechts vijftien procent van de Raden van Bestuur bestaat uit dertig procent (of meer) vrouwen. Over culturele diversiteit wordt bijna niet geschreven.