Controller provincie controleert door PVV Limburg ingehuurde accountant

De interne controller van de provincie Limburg gaat het werk van de door de PVV-fractie ingehuurde externe registeraccountant controleren. De door PVV Limburg ingehuurde forensisch accountant doet onderzoek naar de financiële malversaties door voormalig fractievoorzitter en penningmeester Michael Heemels.

Eerder werd al bekend dat Heemels, die ook persvoorlichter van PVV-voorman Geert Wilders was, financiële misstappen had begaan. De Limburger kwam in opspraak nadat NRC Handelsblad had bericht over hoge bedragen die hij zou hebben overgeboekt naar fractiemedewerker Daryl Pfoster. Volgens Heemels ging het om gewone salarisbetalingen, maar Pfoster verklaarde dat hij de bedragen nooit heeft ontvangen. Daarop liet de Limburgse PVV-fractie weten aangifte te doen tegen Heemels en dat een accountant de zaak zou onderzoeken.

De Provincie Limburg laat vandaag weten dat de mate waarin Heemels als penningmeester van de PVV-fractie heeft gefraudeerd met fractiegelden van de PVV veel omvangrijker schijnt dan aanvankelijk gedacht werd. De Commissaris van de Koning geeft de Statengriffier opdracht om de interne controller het werk van de door de PVV-fractie ingehuurde externe registeraccountant, die de jaarrekening en administratie van de PVV-fractie van de boekjaren 2011 tot en met 2016 tegen het licht houdt, te laten controleren. “Om de schijn van partijdigheid te vermijden zal de interne controller zich laten bijstaan door een onafhankelijke derde. Het vigerend toetsingskader is daarbij leidend. Echter, indien nodig kan de accountant van Provinciale Staten van de CdK en/of het Presidium nog een extra controleopdracht krijgen, dan wel kan er door hen een forensisch accountant ingeschakeld worden,” aldus de provincie Limburg.

Verder wordt een extra Presidiumvergadering uitgeschreven op 25 maart in de verwachting dat er dan helderheid is over de omvang van de fraude gepleegd door Heemels in de periode 2011 en 2016. Onderwerp van gesprek zijn dan de wijze waarop het wederrechtelijk toegeëigende bedrag bij Heemels door de PVV-fractie wordt teruggevorderd en de eventuele terugbetalingsregeling die tussen Provinciale Staten en de PVV-fractie gesloten moet worden. Tevens zal het Presidium dan spreken over de wensen van Provinciale Staten om de rechtmatigheid en doelmatigheid van fractie-uitgaven anders te controleren, c.q. strengere regels vast te stellen.

Gerelateerde artikelen