Controller megafraudeur Madoff naar cel

Een medeplichtige van megafraudeur Bernard Madoff is woensdag door een rechter veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf. Het is de laatste veroordeling in de fraudezaak rond Madoff. De 77-jarige Irwin Lipkin was de controller in de firma van Madoff van 1964 tot 1998.

Lipkin was één van de langst dienende medewerkers van Madoff. Hij werd ervan beschuldigd documenten vervalst te hebben om toezichthouders om de tuin te leiden en hij hielp Madoff bij het misleiden van belastingcontroleurs over diens inkomsten. In 2012 had Lipkin al schuld bekend, maar net zoals medeverdachten, zei hij niet geweten te hebben van de ‘Ponzi scheme’ van Madoff. Lipkin had vanwege zijn fragiele gezondheid gevraagd om een voorwaardelijke gevangenisstraf.
 
Naast de celstraf van zes maanden legde de rechter Lipkin ook 1,5 jaar huisarrest op. Mocht zijn gezondheidstoestand verslechteren, dan kan zijn gevangenisstraf worden omgezet in huisarrest. Lipkin is de laatste van vijftien medewerkers van Madoff die veroordeeld zijn.

Madoff leidde jarenlang een piramidespel met beleggingen van mensen die daarbij tientallen miljarden dollars verloren. Eind 2008 kwam de fraude aan het licht. Madoff zit een gevangenisstraf van 150 jaar uit. Hij erkende in 2009 dat hij het grootste piramidespel uit de geschiedenis heeft geleid, maar zei de fraude alleen te hebben gepleegd.

Gerelateerde artikelen