Contributie NBA gaat flink omhoog

​​​​​​​Accountants betalen negen procent meer omdat de vereniging veel geld uitgeeft.

Accountants betalen volgend jaar geen 3,2 procent extra contributie voor beroepsvereniging NBA, zoals eerder gecommuniceerd als jaarlijkse indexatie, maar in totaal negen procent. Dit is volgens de NBA nodig omdat de kosten van de vereniging de pan uit rijzen. 

De vereniging heeft geprobeerd het mes in de kosten te zetten, maar dan nog komt de begroting niet rond met de eerder afgesproken 3,2 procent verhoging van het lidmaatschapsgeld. De vereniging wijst op de sterk gestegen personeelskosten. Daarom acht de NBA het noodzakelijk om de contributie in 2024 eenmalig met 5,8 procent extra te verhogen

“Ook voor 2024 is de verwachting dat de salarissen met een aanzienlijk hoger percentage worden aangepast dan het percentage dat bij voortzetting van de systematiek van toepassing zou zijn op de contributie”, zo legt de NBA uit op de website.

Ook geeft de vereniging toe dat er nogal wat geld naar het drukke programma gaat. De suggestie wordt gewekt dat de accountantsvereniging een gat in de hand heeft. “De NBA ontplooit meer activiteiten dan waren voorzien, zoals die op het terrein van cultuur en de instelling van de expertgroep. Daarmee waren extra kosten gemoeid die eerder niet waren begroot”, aldus de NBA.

“De aanvullende verhoging moet ertoe leiden dat het vermogen en de liquiditeit van de NBA de komende jaren op het niveau blijven dat is afgesproken met de ledenvergadering. Zoals door het bestuur toegelicht bij de presentatie van de begroting voor 2023, is het nog steeds de intentie om voor 2025 een begroting te presenteren waarin de baten en lasten in evenwicht zijn. Het bestuur wil dat onder andere bereiken door naast de reeds doorgevoerde bezuinigingen te streven naar een additionele efficiency-slag.”

Of accountants bereid zijn de portemonnee extra te trekken voor hun bezige vereniging, zal blijken op 11 december. Dan mogen zij zich uitspreken op de ledenvergadering. Accountants zijn zoals bekend verplicht lid van de NBA, maar mogen wel meepraten over het beleid.

 

Gerelateerde artikelen