Contactloos pinnen wint verder terrein
Pinnen via bankpas of creditcard was daarbij veruit het populairst met twee derde van het totaal. Bijna de helft van het aantal pintransacties gebeurde via contactloos pinnen.
Dat meldde Betaalvereniging Nederland, waarin alle aanbieders van betaalsystemen zijn verenigd. Vooral in supermarkten en in de horeca is contactloos pinnen populair. Ook bij onbemande verkoopautomaten wordt vaak op deze wijze betaald. Het totaal aantal pinbetalingen steeg met bijna 7,7 procent tot 3,9 miljard transacties. Bij twee derde van alle pinbetalingen was sprake van bedragen tot 20 euro.
Het aantal onlinebetalingen met iDeal en creditcards nam met bijna een derde toe tot 455 miljoen. Het gebruik van creditcards is in 2017 met meer dan 10 procent toegenomen, tot bijna 160 miljoen transacties. Vooral voor amusement als Netflix en Spotify bood de creditcard vaker uitkomst.
Winkeliers juichen vooral de groei van onlinebetalingen toe. Pinnen is volgens branchevereniging Detailhandel Nederland het veiligst, betrouwbaarst en efficiëntst. Deze manier van betalen is bovendien het goedkoopst in de winkel. Als je alle kosten meerekent, dan kost een pinbetaling de winkeliers circa 0,19 euro. Contant daarentegen kost zo’n 0,25 euro, onder meer vanwege het verwerken en afstorten van het geld.
Detailhandel Nederland verwacht in 2018 meer dan 4 miljard pintransacties. Contactloos pinnen zal de groei alleen maar verder aanjagen, zo is de verwachting.