Consumenten massaal in beweging na daling hypotheekrente
Dit blijkt uit cijfers van De Hypotheekshop. Ook zorgen veranderingen in de woningmarkt voor verschuivingen in hypotheekvoorwaarden. Restschulden en dubbele lasten zijn iets van ‘vroeger’.
Voorkeur hypotheekvoorwaarden verandert in de tijd
Mark de Rijke, directeur De Hypotheekshop: “Veranderingen op de woningmarkt hebben invloed op de keuze die consumenten maken voor een hypotheekproduct. De voorkeur voor bepaalde hypotheekvoorwaarden verandert daarom in de tijd. Naast de lage rente heeft ook de landelijke campagne ‘Aflossingsblij’ ertoe bijgedragen dat consumenten massaal in beweging kwamen.”
De campagne was voor veel huizenbezitters een stimulans om tijdig de looptijd te verlengen en mogelijke financiële problemen op einddatum te voorkomen. Ook zorgden de gestegen huizenprijzen en de toegenomen alternatieven om overwaarde te verzilveren ervoor dat veel (oudere) huiseigenaren hun hypotheek verhoogden voor verbouwing, onderhoud, pensioenaanvulling, consumptieve besteding of schenking aan de kinderen.
Ook aflossing van duurdere consumptieve kredieten is op dit moment een veelgehoorde wens. In de tabel staan de belangrijkste verschuivingen in hypotheekvoorwaarden weergegeven.
Tabel: Verschuivingen in hypotheekvoorwaarden vierde kwartaal 2019 op basis van adviessoftware van De Hypotheekshop-adviseurs
Inkomensbepaling Loondienst grootste stijger in hypotheekvoorwaarden
De Inkomensbepaling Loondienst voor het vaststellen van het inkomen bij het aangaan van een hypotheek is de grootste stijger binnen de voorkeurshypotheekvoorwaarden. Dit digitale alternatief voor de werkgeversverklaring dankt zijn populariteit voornamelijk aan de foutgevoeligheid van het invullen van de werkgeversverklaring. De Inkomensbepaling Loondienst kan ingezet worden voor aanvragers met een vast of tijdelijk dienstverband, en uitzendkrachten. Steeds meer geldverstrekkers accepteren de Inkomensbepaling Loondienst voor aanvragers in loondienst.