Consumenten besteden vanaf 2030 jaarlijks €2,2 biljoen aan mobiliteit

Over acht jaar zijn drie op de vijf nieuw verkochte auto’s in Europa, de VS en China elektrisch of hybride. Die auto’s worden tussen 2025 en 2030 goedkoper dan benzine- en dieselauto’s. Daarnaast gaan consumenten vanaf 2030 jaarlijks 2,2 biljoen euro spenderen aan mobiliteit en auto-gerelateerde digitale diensten. Deze sector is vijf keer zo groot als de huidige smartphonemarkt. Dat zijn de trends die Strategy&, onderdeel van accountants- en advieskantoor PwC, voorspelt in het Digital Auto Report 2017.

De populariteit van elektrische auto’s zet gestaag door. De eerste zelfrijdende auto’s doen vanaf 2023 hun intrede. “Het is nu wachten op verbeterde infrastructuur en technische innovatie. Daarna gaat het snel: in 2030 zullen er al zo’n 80 miljoen zelfrijdende auto’s zijn in Europa, de VS en China. In Europa gaat het om 42 procent van alle wagens”, aldus Edgar Simons van Strategy&. “Elektrisch rijden wordt ook goedkoper dan rijden met een fossiele brandstofauto. Dat heeft te maken met de kosten qua afschrijving, brandstof, onderhoud, belasting en verzekering”, zegt Simons.

Kwart minder auto’s

In 2030 wordt 36 procent van de nieuwe auto’s gedeeld. Het marktvolume van gedeelde mobiliteit stijgt tussen nu en 2030 jaarlijks met 24 procent in Europa, de VS en China, naar €1.3 miljard. Door auto’s te delen, zullen huishoudens 10 procent minder aan mobiliteit uitgeven. “Door de deelauto neemt het aantal auto’s op de weg met een kwart af. Wel worden zij intensiever gebruikt. Het aantal gereden kilometers in Europa, de VS en China neemt met 23 procent toe tussen 2017-2030”, meent Simons.

Druk op marges

De verschuiving naar mobiliteit als dienst beïnvloedt niet alleen het bovengenoemde consumentengedrag, maar ook de keten van toegevoegde waarde. Nu is nog 85 procent van de toevoegde waarde afkomstig van autoproductie én- verkoop. In 2030 is dat minder dan de helft. Wagenparkbeheer en digitale diensten nemen dan een groot deel over. Verder neemt mobiliteit als dienst tegen die tijd 20 procent van de potentiële winst in de mobiliteitsmarkt voor zijn rekening. Dat verhoogt de druk op marges in het conventionele autoproductiesegment.

Klik hier voor meer informatie over de 'The 2017 Strategy& Digital Auto Report'.

Gerelateerde artikelen