Compliance en Intelligent Data Analytics, een Accountancy Expo Masterclass

Hoe redden we de accountant van nog meer compliancy werkdruk? Is ForensicCloud de oplossing?

De toename van compliance eisen maakt de werkdruk voor accountants bepaald niet lichter. En die druk gaat alleen nog maar zwaarder worden. Is het vak straks nog wel leuk? Kunnen automatisering en datamining de compliance werkdruk verlagen?

Deze vraag bracht Vincent Wanders (RA, CEO IDA voor Accountants) en Tames Rietdijk (CEO BusinessForensics) bij elkaar. De afgelopen jaren hebben zij nagedacht of intelligente data-analyse geen uitkomst zou kunnen bieden. Hun oplossing: het platform ForensicCloud, dat zich nu in de testfase bevindt. Daarover kwamen ze vanmorgen vertellen op de Accountancy Expo.

Ken uw klant
Op dit moment wordt ForensicCloud getest door een aantal accountantskantoren. De twee eerste basiselementen van het platform zijn hiervoor al in gebruik (1) onboarding van je kantoor, cliëntacceptatie, samenstelling permanent dossier en (2) het monitoren van klantgegevens. Wanders: “Wij hebben een platform gebouwd, waarin data veilig en gedegen opgeslagen is en willen daarnaast ook een realtime dashboard bieden voor kwaliteitsbewaking en kwaliteitscontrole. We zijn niet gelieerd aan een bepaald accountantskantoor, en willen het platform aan alle accountantskantoren ter beschikking gaan stellen.”

Voor het aanleggen van het permanente dossier, worden relevante gegevens – een huurcontract, statuten, etc. – ingelezen en intelligent gescand met bestaande technieken. Veel elementen uit dat permanente dossier zijn te vergelijken met het Ken Uw Klant dossier dat binnen de financiële industrie moet worden bijgehouden. Wanders: “Wij hebben het Ken Uw Klant dossier ook als basis genomen voor ons platform. Vanuit die basis kunnen we alle controle programma’s die moeten worden uitgevoerd toevoegen.”

Data over ingevoerde organisaties of rechtspersonen en particuliere individuen wordt in het platform automatisch gekoppeld aan externe dataproviders: uittreksels van de KvK, UBO registers, sanctie- en PEP-lijsten. Rietdijk: “Zo kunnen we niet alleen de identiteit verifiëren maar ook integriteitsrisico’s screenen, zodat we aan het eind van het onboarden een voorstel kunnen doen voor een risicoclassificatie En als die classificatie anders is dan laag, lichten we ook toe waarom dat zo is. Deze manier van data-analyse kan heel handig zijn bij client-acceptatie onderzoek. Omdat in ForensicCloud alle stappen en screenings afzonderlijk worden vastgelegd kunnen risico’s gemakkelijk worden teruggevonden op het moment dat een toezichthouder wil weten op basis waarvan bepaalde conclusies zijn getrokken.”

Controleprogramma
De volgende module in ForensicCloud is het Controle programma. Rietdijk: “Wij onderscheiden daarin de interim controle, de eindejaarscontrole en samensteldossiers. Dat doen we door allerlei data te importeren vanuit verschillende bronnen. Voor de accountant is de grootboekadministratie de belangrijkste data-bron. Maar we kunnen het ook aanvullen met data van de bank over transacties. Vanuit onze forensische achtergrond, beschikken wij over allerlei controles die eventuele witwasrisico’s, agressieve belastingstructuren of frauderisico’s kunnen traceren.”

Wanders: “Op de achtergrond van ons platform draait een rules engine of monitoringsmachine die controls en regels configureren voor specifieke sets – het hypotheekbedrijf, het accountantsvak. Eigenlijk hebben we voor iedere segment waarin de klantorganisatie van een accountant opereert specifieke bibliotheken van voorgedefinieerde controls en regels die we in de praktijk kunnen verfijnen en verbijzonderen. Realtime data analyse geeft voor accountants een enorme verbetering van het ‘in control’ zijn als het gaat om het klant-acceptatieproces. Maar dezelfde technieken gebruiken we ook bij de controle van jaarrekeningen.”

Accountant als poortwachter
Een online deelnemer aan de masterclass stelt de vraag: 'Gaan de compliance eisen toenemen voor de accountant?' Wanders denkt van wel: “Je ziet al dat eisen rondom klant-acceptatie enorm aan het toenemen zijn. Maar transactie-monitoring gaat ook op ons afkomen. Je ziet in de hele dynamiek van witwassen en WWFT, dat banken en dienstverleners steeds meer de rol krijgen toebedeeld van poortwachter. Als je dat allemaal handmatig moet gaan doen, wordt het vak minder leuk. Maar met deze slimme data-analytics en ons platform hopen we het werk iets leuker te houden. Daarnaast kan ForensicCloud ook de mogelijkheid bieden aan accountants om klanten tijdig te waarschuwen. Ik ken directeuren die geen idee hebben wat sanctie en PEP-lijsten zijn, dus daarin kan je als accountant echt een meerwaarde bieden als adviseur.”

Doen jullie mee?
Het platform ForensicCloud zit nu in de testfase. Rietdijk: “Er is een template met een permanent dossier, een deel van de AO/IB. Dat wordt nu getest door een aantal pilot customers en de eerste bevindingen zijn positief.  De snelheid en laagdrempeligheid waarmee nu al bepaalde risico’s zijn geconstateerd bij klanten die eerder niet boven tafel kwamen, daar zijn we heel tevreden mee. Het is nu belangrijk om ook het casemanagement en de workflow inzichtelijk krijgen."

Waar Wanders en Rietdijk zich nu op concentreren zijn de verschillen in compliance regels tussen de financiële industrie en het accountantsvlak, want die zijn er wel degelijk. Rietdijk: “Banken en verzekeringsmaatschappijen controleren op andere elementen dan accountantskantoren en ook op andere momenten. In het klantacceptatieproces zijn er momenten waarop wordt gevraagd om te controleren op bad press en adverse media. Bij banken gebeurt dat pas op het moment dat er een PEP-status geconstateerd is, omdat dan de verhoogde exposure van de klant en dus ook de klantrelatie in beeld komt. De accountant moet het altijd uitvoeren, standaard.”

Rietdijk en Wanders zijn nu bezig met het ontwikkelen van nieuwe modules in ForensicCloud.

Hun vraag aan accountantskantoren: doen jullie mee?

Gerelateerde artikelen