Combinatie advies en controle blijft riskant

Volgens een opinie in het Financieele Dagblad van hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer is de combinatie advies en controle gevaarlijk en vaak niet wenselijk.

Pheijffer reageert op een recente publicatie van hoogleraar Jan Bouwens die stelt dat er weinig bewijs bestaat voor een kwaliteitsverlagend effect op de controle indien ook adviesdiensten aan dezelfde cliënt worden geleverd. Sterker, hij stelt dat onderzoek juist vaak wijst in de richting van kwaliteitsverhoging.

Volgens Pheijffer is het belangrijker naar de praktijk te kijken waarin de combinatie leidt tot afhankelijkheid van de controlerend accountant, waardoor het niet wenselijk is. Daarnaast stellen onderzoekers zoals DeFond, Zhang en Sharma dat investeerders een probleem zien in de combinatie van advies en controle.

De hoogleraar haalt als voorbeeld Worldcom aan, qua omzet een top-20-cliënt van Arthur Andersen. Tussen 1999 en 2001 ontving het kantoor ruim 14 miljoen dollar voor controles en ongeveer 50 miljoen dollar voor adviezen, juridische en fiscale ondersteuning. De meeste van deze adviesdiensten zijn onder de huidige wetgeving verboden in combinatie met controlediensten. 

De twijfelaars raad Pheijffer deze speech aan van Arthur Wyatt uit 2003, een verhaal van binnenuit van een voormalig partner van Arthur Andersen, controlerend accountant en adviseur van Worldcom en Enron.