Coalitie nu echt eens over belastingplan

Het kabinet en de regeringspartijen VVD en PvdA hebben nu definitief een akkoord bereikt over de hervorming van het belastingstelsel. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft de meeste oppositiepartijen voor woensdagavond uitgenodigd voor een eerste gesprek. In elk geval het CDA, D66, GroenLinks en de SGP zullen daar verschijnen. De SP en de ChristenUnie overwegen te gaan. De PVV is niet uitgenodigd.

Wiebes meldde vorige week al dat de coalitie er op hoofdlijnen uit was, maar dat werd vervolgens tegengesproken door VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Sindsdien is onder meer uitgezocht wat de effecten van het plan zijn op de werkgelegenheid en de koopkracht van de mensen. Kennelijk was dat bevredigend want PvdA-leider Diederik Samsom en Zijlstra meldden maandag na nieuw overleg met ook premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher dat er nu een definitief akkoord is.

Details daarover zijn nog niet bekend. Wel is duidelijk dat er sprake zal zijn van een lastenverlichting, waarvoor miljarden euro’s beschikbaar is, lagere lasten op arbeid en een vereenvoudiging van het complexe Nederlandse belastingstelsel. Dat is sinds 2001 alleen maar ingewikkelder geworden, groot onderhoud is daarom nodig.

Het kabinet heeft de steun van meerdere oppositiepartijen nodig om de plannen door de Senaat te krijgen. Daar hebben VVD en PvdA met 21 zetels bij lange na geen meerderheid van de 75 zetels in de Eerste Kamer. Maar niet iedereen is welkom bij het overleg woensdag. ‘We gaan nu die partijen uitnodigen die in het verleden voorstellen hebben gedaan die aansluiten bij hetgeen wij als beeld hebben’, zei Zijlstra.

De oppositie hield maandag overeind dat het kabinetsplan openbaar moet worden gemaakt. Maar dat neemt niet weg dat in elk geval vier partijen woensdagavond present zullen zijn. SP-leider Emile Roemer overweegt te gaan om daar zijn punt duidelijk te maken: over een belastinghervorming onderhandel je niet in een achterkamertje, dat doe je in de openbaarheid in de Tweede Kamer. ChristenUnie-leider Arie Slob wil dat het akkoord op z’n minst op hoofdlijnen openbaar wordt gemaakt.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen