CO2-uitstoot grote bedrijven fors gedaald in coronajaar 2020
Volgens de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) gaat het om een afname van 11,5 procent vergeleken met een jaar eerder. Door de virusuitbraak waren veel fabrieken vorig jaar tijdelijk gesloten. Ook drukte de coronacrisis op de vraag in de industrie. Maar hoe groot de impact van de crisis precies was, moet de autoriteit nog uitzoeken.
Voor de cijfers is gekeken naar het Europese systeem van emissiehandel (ETS). De 419 bedrijven die onder het ETS vallen zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de totale CO2-uitstoot in Nederland. Vorig jaar ging in het in totaal om 74,1 miljoen ton CO2-uitstoot waar dat in 2019 nog 83,7 miljoen ton was. De afname in CO2-uitstoot komt volgens de NEa neer op de grootste daling sinds 2013, toen voor het ETS een nieuwe fase inging.
Vooral in de energiesector is de uitstoot fors afgenomen, door de sterk verminderde inzet van steenkool. Nederlandse kolencentrales haalden vorig jaar de helft minder energie uit steenkool dan in 2019. Het aandeel biomassa wat de kolencentrales bijstoken is wel flink gestegen. Dat de energiebedrijven over de gehele linie minder uitstoten, komt ook door de verschuiving van kolen naar aardgas en hernieuwbare bronnen. Daarbij speelt de afnemende vraag naar elektriciteit door de coronacrisis ook een rol.
Ook in andere Europese landen is een daling van de uitstoot van grote bedrijven zichtbaar, geeft de autoriteit aan. De coronacrisis lijkt hiervoor van grote invloed te zijn, maar de NEa gaat alles nog verder uitzoeken. In juni ontvangt de organisatie ook productiegegevens van de grote industrie, waardoor zichtbaar wordt in welke mate lagere productie van invloed is geweest op de daling van de CO2-uitstoot en in welke mate verduurzamingsmaatregelen.