China legt VS sancties op wegens Hongkong

China heeft maandag strafmaatregelen genomen tegen de VS als vergelding voor hun steun aan de pro-democratiebeweging in Hongkong. Sancties werden aangekondigd tegen ngo's en bezoeken van Amerikaanse oorlogsschepen en vliegtuigen zijn opgeschort.

"In reactie op het onredelijke gedrag van de VS heeft de Chinese regering besloten de beoordeling van de aanvragen voor Amerikaanse oorlogsschepen om naar Hongkong te gaan voor (rust en) herstel vanaf vandaag op te schorten," zei woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Hua Chunying.

Verder zullen sancties van toepassing zijn op niet-gouvernementele organisaties (ngo's) die "slecht" hebben gehandeld tijdens de recente onrust in Hongkong, waaronder de National Endowment for Democracy, Human Rights Watch en Freedom House, zei Hua.

"China dringt er bij de Verenigde Staten op aan hun fouten te corrigeren, alle daden en inmengingen in Hongkongse aangelegenheden en de binnenlandse aangelegenheden van China te stoppen," voegde ze eraan toe.

President Donald Trump had besloten een wet te ondertekenen ter ondersteuning van de Hongkong-demonstranten.