China en VS versterken financiële samenwerking in tijden van geopolitieke spanning

Worden risico's van financiele markten kleiner?

In een stap naar nauwere samenwerking, hebben China en de Verenigde Staten een nieuwe overeenkomst bereikt om contactpersonen aan te wijzen die verantwoordelijk zullen zijn voor het beheren van toekomstige “financiële stressgebeurtenissen”. Deze beslissing, die voortkomt uit intensieve gesprekken tijdens de bijeenkomst van de Financial Working Group in Shanghai op 15 en 16 augustus 2024, benadrukt de toenemende behoefte aan stabiliteit en voorspelbaarheid in de wereldeconomie, vooral in het licht van de voortdurende geopolitieke spanningen tussen de twee economische grootmachten. Dat mekdt het ANP.

  • China en VS versterken financiële samenwerking.
  • Contactpersonen aangewezen voor crisissituaties.
  • Geopolitieke spanningen blijven ondanks samenwerking.

Het belangrijkste doel van deze nieuwe afspraken is om beide landen in staat te stellen snel en efficiënt te communiceren tijdens financiële crisissituaties. Door het uitwisselen van lijsten met contactpersonen willen de landen onzekerheid verminderen en de stabiliteit van hun financiële instellingen waarborgen. Dit is van cruciaal belang in een tijd waarin wereldwijde economische onzekerheden toenemen, vooral gezien de recente volatiliteit in de financiële markten. Het creëren van snelle en soepele communicatiekanalen moet helpen om financiële risico’s effectief te beheersen en bedrijven te beschermen tegen plotselinge schokken in de markt.

Invloed op bedrijfsvoering

Bedrijven zullen waarschijnlijk een verhoogde stabiliteit en voorspelbaarheid ervaren in hun zakelijke operaties. Multinationale ondernemingen en financiële instellingen, die vaak blootgesteld zijn aan fluctuaties in valuta en rentetarieven, zullen profiteren van de verminderde volatiliteit op de markten. Met de verbeterde communicatiekanalen kunnen mogelijke financiële schokken of crises sneller worden aangepakt, wat bedrijven helpt bij hun strategische planning en risicomanagement. Bovendien kunnen bedrijven sneller toegang krijgen tot cruciale financiële informatie en een verbeterde reactietijd verwachten bij dreigende financiële stressgebeurtenissen.

Focus op duurzame financiering

Naast het beheren van financiële risico’s, bespraken de twee partijen ook duurzame financiering. Dit onderwerp is steeds belangrijker geworden in de context van de wereldwijde klimaatverandering en de noodzaak van investeringen in groene technologieën. De Financial Working Group erkende de rol van financiële instellingen in het bevorderen van duurzame ontwikkeling en zette stappen om de samenwerking op dit gebied te intensiveren. Bedrijven die actief zijn in groene technologieën en duurzame projecten kunnen mogelijk meer steun en financieringsmogelijkheden verwachten. Dit sluit aan bij de wereldwijde trend naar ESG (Environmental, Social, and Governance) investeringen, waarbij bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid steeds meer in de gunst komen van investeerders. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Geopolitieke spanningen blijven een risico

Ondanks deze positieve stappen in financiële samenwerking, blijven de geopolitieke spanningen tussen de VS en China hoog. De regering in Washington heeft dit jaar nog de importheffingen op Chinese goederen verhoogd, vooral gericht op strategische sectoren zoals chips, elektrische voertuigen en staal. Bovendien hebben de VS veel Chinese bedrijven op de zwarte lijst geplaatst vanwege zorgen over nationale veiligheid. Deze spanningen onderstrepen het feit dat, hoewel er vooruitgang wordt geboekt in de samenwerking op financieel gebied, de bredere relatie tussen de twee landen complex blijft.

Risico’s blijven

Bedrijven die actief zijn in of handel drijven met China en de VS moeten zich daarom bewust blijven van de voortdurende geopolitieke risico’s. Handelstarieven, sancties en beperkingen op technologieoverdrachten blijven belangrijke factoren om rekening mee te houden. Het diversifiëren van supply chains en het ontwikkelen van strategieën om de impact van geopolitieke spanningen te beheersen, blijven essentieel voor bedrijven. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Toekomstige samenwerking en vergaderingen

Beide landen hebben afgesproken om hun gesprekken voort te zetten, met geplande bijeenkomsten tijdens de voorjaarsvergaderingen van de Wereldbank en het IMF in april 2024. Deze vergaderingen zullen naar verwachting verdere richtlijnen geven voor de bilaterale economische samenwerking en helpen bij het aanpakken van de voortdurende uitdagingen in de wereldwijde economie.

Gerelateerde artikelen