CFO’s Saba Software moeten bonussen inleveren

Twee voormalige CFO's van het frauderende Saba Software moeten hun bonussen inleveren. Dat heeft de Amerikaanse waakhond SEC bekendgemaakt in een verklaring. Saba Software stelde zijn resultaten te rooskleurig voor in de periode waarin Slater and Williams CFO waren.

Vorig jaar kreeg Saba Software een boete wegens misleidende financiële rapportages tussen 2008 en 2012. Afgelopen najaar schikte het voor 1,75 miljoen dollar met de beurstoezichthouder. Oprichter Babak Yazdani  moest toen ruim 2,5 miljoen dollar teruggeven die hij aan bonussen, incentives en winst uit aandelenhandel had gekregen.

Top van het bedrijf
De top van het bedrijf is zelf niet in staat van beschuldiging gesteld, maar was wel verantwoordelijk en moet daarom de bonussen en winst op aandelenverkopen terugstorten die het tijdens de fraudeperiode heeft ontvangen.

Volgens de SEC gebeurde de fraude door medewerkers in India. Zij zouden de resultaten hebben aangedikt. In de vier jaar dat de fraude plaatsvond, zouden de resultaten met in totaal 70 miljoen euro zijn verhoogd.

Waarschuwing
De SEC heeft in deze kwestie bedrijven gewaarschuwd om goede controlemechanismen in te bouwen bij offshoring. De toezichthouder noemde de buitenlandse activiteiten van Saba Accounting een ‘black box’, waar niet goed viel na te gaan wat en welke resultaten er behaald waren, wie die had geleverd en wanneer dat was gebeurd.

Gerelateerde artikelen