CFO’s in tijden van ontwrichting

Anders Liu-Lindberg, Regional Finance Business Partner bij Maersk Line Northern Europe, blogt over hoe verschillende types CFO’s reageren op ‘creative disruption’.
Hij onderscheidt vijf verschillende financials:
 
De traditionele CFO
Met de focus op terugkijken op financiële gegevens over het verleden, op control en op compliance aan (nieuwe) regelgeving heb je  als organisatie niet veel aan zo’n man of vrouw als je bedrijfsmatige context in elkaar dreigt te storten. Voor innovatieve businessmodellen hoef je bij hem/haar niet aan te kloppen.
De analytische CFO
Deze financial doet niets liever dan helderheid scheppen uit een berg betekenisloze cijfers, en weet daardoor zijn collega’s precies te vertellen wat er aan de hand is in de organisatie. En die kennis kan nooit kwaad in onrustige tijden. Hij zal wel waarschuwen dat er kapers op de kust zijn – maar hij heeft dat niet voorspeld en begrijpt eigenlijk ook niet waarom die kapers ineens opduiken.
 
De strategische CFO
Elke nieuwe categorie van Liu-Lindberg verzamelt in zich de competenties van alle voorgaande typen. In de kille werkelijkheid worden ze dus steeds zeldzamer. De strategische CFO is boekhouder én analyticus, maar weet ook dat en waarom er disruptie dreigt. Bovendien heeft hij wel een idee in welke richting de oplossing gekozen moet worden. In elk geval weet de strateeg wat de sterke en zwakke plekken van de organisatie zijn, en hoe deze zich kan wapenen tegen de meest waarschijnlijke eventualiteiten.
 
De CFO met verstand van internet
Veel disruptieve ontwikkelingen worden mogelijk gemaakt door technologische ontwikkelingen. Al is het bedenken van nieuwe businessmodellen belangrijker, een CFO die weet wat de organisatie (inclusief Finance), haar klanten, ketenpartners én concurrenten kunnen met de nieuwe mogelijkheden is in het voordeel. 
 
De disruptieve CFO
Wat deze ideale CFO anders doet dan zijn hierboven beschreven collega’s is, dat zij zich voortdurend de vraag blijft stellen: “En wat komt er morgen op ons af?”
Er is alleen nog verandering en vernieuwing. Een disruptieve CFO kent geen rust, laat staan zelfgenoegzame tevredenheid.
De dagen van de CFO die alleen achtervang of keeper speelt, zijn voorgoed voorbij. 
 
Wat voor type financial bent u, vraagt Anders Liu Lindberg zijn lezers via www.linkedin.com/pulse/
Gerelateerde artikelen