CFO Pathé was eerder niet professioneel kritisch

CFO Edwin Slutter van opgelichte bioscoopexploitant Pathé, werd als extern accountant bij KPMG uit het accountantsregister is geschrapt.

Lees ook: Accountant jaarrekening Weyl uit het beroep gestoten

Slutter kreeg die zware sanctie in 2015 opgelegd vanwege het goedkeuren van de jaarrekeningen van Weyl Beef in 2008 en 2009. Slutter controleerde de boeken amper, oordeelde de Accountantskamer destijds. Er was geen deugdelijke grondslag om bij die jaarrekeningen de goedkeurende accountantsverklaring af te geven. 

De accountant heeft de goederen- én de geldbeweging binnen Weyl op meerdere onderdelen volstrekt onvoldoende onderzocht, aldus de tuchtrechter destijds. De controle is zowel in opzet als in uitvoering ernstig te kort geschoten. De accountant heeft daardoor onvoldoende geschikte informatie verzameld om te kunnen beoordelen of de gepresenteerde omzet, vorderingen op debiteuren en schulden aan crediteuren wel klopte. Dit geldt ook voor de controle van de gepresenteerde voorraden en ook voor de continuïteitsveronderstelling.

Het tuchtverleden van Slutter was geen reden voor Pathé om hem niet aan te stellen als financieel topman, bevestigt een woordvoerder van Pathé in het FD. In het voorjaar van 2018 werd de bioscoopexploitant slachtoffer van een CEO-fraude.  De feiten kwamen naar buiten bij de publicatie afgelopen vrijdag van de uitspraak van de Amsterdamse kantonrechter. De rechter moest besluiten in een zaak die Slutter had aangespannen tegen zijn ontslag. Slutter werd maar deels in het gelijk gesteld. De rechter stond toe dat het arbeidscontract per 1 december wordt ontbonden.

De fraude begon met e-mails ontvangen door CEO Dertje Meijer. De grote Franse baas van het Pathé-concern zou bezig zijn met een overname in Dubai. Om de concurrentie niet te alarmeren zou de voorfinanciering via Nederland verlopen. De nep-topman instrueerde Meijer een zogenaamde KPMG-medewerker te mailen, die ook in het complot zat, om te vragen naar welk rekeningnummer het bedrag overgemaakt moest worden.

Na het eerste bedrag werd op verzoek van de zogenaamde bestuurder op 13 maart dit jaar nog eens bijna 2,5 miljoen euro overgemaakt. Na nog een aantal tranches weekten de fraudeurs in totaal 19.244.304 euro los. Uit e-mails van het Nederlandse Pathé-bestuur bleek dat zij het vreemd vonden. Toch zijn zij er beide ingetrapt. 

Afgelopen maart werden zij beide op non-actief gesteld nadat de fraude door het Franse moederconcern was ontdekt. 

Is er een link tussen de Pathé-zaak en de Weyl Beef-zaak? Auditexpert en universitair docent Accountancy Francis Bouman vindt van wel. In het FD zegt hij: “In beide zaken lijkt Slutter niet kritisch genoeg te zijn geweest. De beroepsregels voor accountants omvatten namelijk eisen inzake vakbekwaamheid en zorgvuldigheid, waarbij een professioneel kritische instelling wordt voorgeschreven”, legt hij uit. “Dat geldt niet alleen voor accountants die de boeken controleren, maar evenzeer voor Accountants-in-Business.''

De tuchtrechter oordeelde destijds dat “de accountant de controle van de jaarrekening 2008 en 2009 van Weyl met onvoldoende diepgang en met een onvoldoende professioneel kritische instelling heeft gepland en uitgevoerd. Hierdoor gaf hij een goedkeurende accountantsverklaring af zonder een deugdelijke grondslag.”

De kantonrechter die zich boog over de ontslagzaak bij Pathé komt tot een vergelijkbare kwalificatie. De rechter noemt de werkwijze van de oplichters weliswaar geraffineerd, maar “een meer kritische houding” van de CFO was op zijn plaats geweest. Van eventuele betrokkenheid bij de fraude is overigens niets gebleken, staat in het vonnis.

Gerelateerde artikelen