Celstraffen voor leiding Centurion na beleggingsfraude

Drie mannen die leiding gaven aan Centurion Vastgoed zijn voor het plegen van grootschalige beleggingsfraude veroordeeld tot celstraffen van 3 tot 4 jaar. Meer dan 600 beleggers zijn door hen voor meer dan in totaal 26 miljoen euro opgelicht met vastgoedprojecten in Costa Rica. De rechtbank Overijssel oordeelde dat de drie mannen daarnaast 16,5 miljoen euro anders hebben gebruikt dan zij aan de beleggers beloofden te doen.

De R. (33), S. (39) en Van E. (41) gaven leiding aan Centurion Vastgoed B.V.,  een op het eerste gezicht professioneel opererend bedrijf. Zij maakten zich schuldig aan oplichting, bedrieglijke bankbreuk en valsheid in geschrift. Daarnaast zijn zij – samen met anderen – schuldig aan gewoontewitwassen.

Straffen

• Verdachte De R. – 4 jaar gevangenisstraf.
• Verdachte S. – 3 jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.
• Verdachte Van E. – 3 jaar en 6 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar.

Ponzifraude

De drie mannen maakten op geraffineerde wijze misbruik van het vertrouwen van niets vermoedende particulieren. Met valse beloftes werden beleggers verleid tot investeringen in vastgoedprojecten in Costa Rica. Kort gezegd betaalde de ene belegger het rendement van de vorige.

Via deze zogenaamde Ponzifraude werden van 20 oktober 2011 tot en met 31 juli 2014 meer dan 600 beleggers tot een totaalbedrag van 26.093.555 euro opgelicht. Daarnaast werd een bedrag van plusminus 16,5 miljoen euro anders aangewend dan aan die beleggers was verteld en witgewassen. Vlak voordat Centurion Vastgoed failliet ging hebben zij grote bedragen onttrokken.

In rook op

De mannen hebben zich laten leiden door hun eigen verlangen naar gewin en zich niets gelegen laten liggen aan de grote financiële en emotionele gevolgen voor de slachtoffers. De slachtoffers zagen hun beleggingen in rook opgaan, terwijl de daders – naar het zich laat aanzien – niet of nauwelijks enige reële verhaalsmogelijkheid bieden.

Schadevergoeding

De rechtbank geeft geen oordeel over het verzoek van Stichting Beleggersbelangen Centurion om een schadevergoeding van bijna 26,7 miljoen euro toe te kennen. Dit is een te ingewikkelde vraag om in dit strafproces te beoordelen. De Stichting zal haar zaak aan de civiele rechter moeten voorleggen.

• ECLI:NL:RBOVE:2016:2791

Lees ook:

Gerelateerde artikelen