Celstraffen voor fraude bij IT-bedrijf

Twee mannen uit Drenthe zijn donderdag tot celstraffen veroordeeld voor fraude bij een IT-bedrijf uit Assen. De administrateur vervalste in opdracht van zijn toenmalige directeur facturen. In totaal werd de fiscus zo tussen 2009 en 2013 voor 8 ton getild.

Dat bleek donderdag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. Na een telefonische tip in mei 2014 ging de FIOD op onderzoek uit. Bij de afnemers van het ICT-bedrijf trof de Belastingdienst facturen van leveringen met daarop vermeld een bedrag aan omzetbelasting. In de administratie van verdachte bedrijf vonden de onderzoekers echter facturen die zagen op dezelfde leveringen maar dan met buitenlandse afnemers. Het totaalbedrag was hetzelfde maar de omzetbelasting was uit de factuur verdwenen. Op deze facturen stonden dat de leveringen aan buitenlandse afnemers binnen de EU plaats hadden. Deze werden vervolgens als intracommunautaire leveringen bij de Belastingdienst opgegeven met daarbij horende belastingtarief van 0 %. Het was de 50-jarige Patrick W. uit Meppel die een deel van de facturen op verzoek van toenmalig directeur Richard G. (47) uit Norg wijzigde. G. wijzigde zelf ook en deed de aangifte. Met de vele tonnen extra wilde de directeur 'extra marge' creëren voor zijn bedrijf, zou hij in 2013 aan de nieuwe eigenaar van het ICT-bedrijf gezegd hebben. Die nieuwe eigenaar was een van de tipgevers van de FIOD. Erg goed liep het niet bij de onderneming in Assen, maar naar buiten toe werd een ander beeld neergezet. 

Tegen de ex-directeur was 2 jaar cel geëist. De rechters legden hem dit ook op. Administrateur W. kreeg de geëiste 3 maanden voorwaardelijke celstraf, maar de werkstraf was met 180 uur iets lager dan de eis van 240 uur. G. kreeg een hogere straf vanwege zijn leidinggevende rol in de fraude.

'Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle'