Celstraffen tot vier jaar voor fraude met toeslagen (‘Bulgarenfraude’)
Tegen de Turkse Nederlander K. was ook vier jaar geëist. Justitie ziet hem als het ‘administratieve middelpunt’ van de fraude. Vanuit zijn kantoor werden in ruim een jaar tijd meer dan duizend aanvragen verstuurd.
K. was niet bij zijn proces aanwezig. Volgens het OM is hij de dag nadat hij begin vorig jaar uit voorlopige hechtenis was vrijgelaten, vertrokken naar Turkije.
De andere verdachten, Krasen G., Asen Z. en Alien D., Ivelin A. en Boris A., zijn uit Bulgarije afkomstig.
In Bulgarije werden mensen geronseld, met busjes naar ons land gebracht en vervolgens ingeschreven op een adres in Nederland. Daarna werd een burgerservicenummer aangevraagd en een bankrekening. De verdachten beschikten volgens justitie over de bankpassen. Zo konden ze het geld van de toeslagen incasseren. ‘Aanvragers’ kregen 500 euro contant en gingen daarna terug naar Bulgarije.
Volgens de rechtbank hebben de fraudeurs ‘op doortrapte wijze misbruik gemaakt van het systeem van de Belastingdienst dat is ingesteld om grote aantallen aanvragen voor toeslagen zo snel mogelijk te kunnen verwerken’. Het vertrouwen in dat systeem is zo door de fraudeurs ondergraven, puur voor hun eigen financiële gewin, aldus de rechters.
Volgens het OM is voor ongeveer 10 miljoen euro aan valse aanvragen ingediend. De fiscus heeft voor ongeveer 5,6 miljoen euro aan toeslagen uitgekeerd.
Toen de ‘Bulgarenfraude’ in 2013 aan het licht kwam, leidde dat tot behoorlijke ophef. De later afgetreden staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) kwam er flink door onder vuur te liggen in de Tweede Kamer.
(ANP)