Celstraffen voor jurist en ondernemer voor witwassen tonnen van Satudarah

Het geld werd uitgegeven aan onder meer luxe wagens, een huis en een duur feest.

Door Michiel Satink

Over de zaak: Justitie wil deelnemers witwasorganisatie van motorclub achter de tralies

Een 55-jarige jurist uit Amstelveen en een 52-jarige ondernemer uit Deventer zijn tot celstraffen veroordeeld in een grote witwaszaak. Beide heren speelden een belangrijke rol bij het wegsluizen van een half miljoen euro van de inmiddels verboden motorclub Satudarah.

Het geld werd in dure wagens, een huis in Alphen aan den Rijn en een groots feest gestopt. De betaling van een slordige 127.955,88 euro voor een groots feest door onder meer een bedrijf dat handelde in bloemen, viel op bij het Openbaar Ministerie. Het leidde tot onderzoek 26Ederena waarin het Openbaar Ministerie zegt een deel van het criminele geld van Satudarah te hebben blootgelegd.

Het moet een groots verrassingsfeest zijn geweest voor een van de topmannen van Satudarah, in februari 2017 in de Harbour Club in Amsterdam. Er was onder meer een 'waterprojectie' aanwezig en diverse bekende artiesten waren geboekt. Een handelsonderneming in bloemen en een beveiligingsbedrijf kregen tienduizenden euro's contant binnen en sluisden dat geld door naar de derdengeldrekening van een jurist uit Amstelveen. Die betaalde vervolgens de rekeningen van het evenementenbureau dat het feest organiseerde.

Met een gewiekste constructie werden zo de criminele gelden van Satudarah gestopt in dure auto's, de aankoop van een huis voor 3,5 ton met erna een verbouwing van nog eens 4 ton en een spetterend feest voor een van de topmannen van Satudarah. In totaal zou zo ruim 1,2 miljoen euro zijn witgewassen, al acht de rechtbank in dit onderzoek dat deze twee verdachten 'slechts' een half miljoen euro voor hun rekening namen. In het onderzoek dat de politie op het spoor van de witwaszaak bracht, zijn in 2021 meerdere topmannen van Satudarah al tot vijf jaar cel veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie.

Vriendendienst
Voor de man uit Deventer was dit alles niet meer dan het verlenen van een vriendendienst.

Hij had nauwe banden met de top van de motorclub, maar zei dat hij niet kon weten dat ze met criminaliteit te maken hadden. Dat kan niet kloppen, meent de rechtbank. In 2016 was al een groot onderzoek gestart de motorclub omdat leden ,,in verband werden gebracht met ernstige strafbare feiten zoals afpersing, geweld, wapenbezit en drugshandel'', aldus de rechtbank. Hij had dus onderzoek moeten doen naar die honderdduizenden euro's die hij doorsluisde. De jurist zei dat hij ,,voortaan scherper moest zijn'' toen hij meewerkte aan de constructie. Hij deed geen uitgebreid onderzoek naar de herkomst van het geld. Dat hij zijn derdengeldrekening liet gebruiken, was slechts omdat de boel in de soep liep bij de notaris die hij had aanbevolen.

Dat de jurist 'enkel als juridisch adviseur betrokken is geweest bij de aankoop van de woning', acht de rechtbank ongeloofwaardig. Zo was hij al als schriftelijk gevolmachtigde aanwezig bij de verkoop van de woning. Ook zijn op een harde schijf van hem diverse scenario's gevonden om te verhullen wie de rechthebbende is op de woning. “Ook stelde hij zichzelf beschikbaar om als zaakvoerder, bestuurder of schriftelijk gevolmachtigde op te treden van voor of namens de verschillende partijen en ondernemingen'', aldus de rechtbank.

De ondernemer uit Deventer kreeg 22 maanden celstraf. De 54-jarige jurist kreeg achttien maanden cel. Daarnaast mogen beide heren drie jaar lang geen bedrijf of instelling besturen.
 

Gerelateerde artikelen