Celstraf voor frauderende ex-accountant

Een accountant die na 23 jaar in het vak ondernemer werd, lichtte jarenlang de fiscus op om zijn bedrijven overeind te houden. Maandag is hij tot een jaar cel waarvan 3 maanden voorwaardelijk veroordeeld.

Tegenover de politie had hij al verklaard dat hij opzettelijk onjuiste aangiften omzetbelasting van Deluxe Kozijnen BV deed om de boel “draaiende te houden''. Tegenover de rechters verklaarde hij anders: hij wist niet hoe hij de BTW moest berekenen voor goederen die hij in Duitsland kocht. In 2015 werd de man al geschrapt uit het accountantsregister. De fraude pleegde hij nog in de periode voor de schrapping.

Hij werkte 23 jaar als accountant bij een gerenommeerd kantoor – hij was partner bij Deloitte en werkte voor Mazars – maar begon in 2004 als ondernemer. Hij dacht dat zijn schat aan ervaring in de accountancy een goede basis voor het ondernemerschap vormde. Een foute inschatting, zei de officier van justitie. Hij richtte meerdere bedrijven op die failliet gingen. De zaak rond Deluxe Kozijnen begon met de aankondiging van de fiscus van een boekenonderzoek naar Cassaigne Ventures. Hiervan was verdachte de directeur-grootaandeelhouder. Uit onderzoek van de fiscus bleek dat bij zes vennootschappen van Cassaigne onregelmatigheden in de omzetbelasting geconstateerd werden. Het leidde tot de strafzaak die twee weken geleden in de rechtbank in Almelo diende.

Ongeloofwaardig

Het bedrijf kocht profielen voor kozijnen in Duitsland. De producten werden vervolgens in ons land in elkaar gezet en verkocht, ook aan het buitenland. Het gaat hier om intracommunautaire verwervingen waarbij de koper in de maandelijkse omzetbelasting de BTW dient op te nemen die moet worden afgedragen en de BTW die kan worden afgetrokken in de voorbelasting. In heel 2013 en in het eerste kwartaal van 2014 werd niets gemeld over intracommunautaire verwervingen. Zo werd nagenoeg een ton te weinig aan belasting geheven. Tegenover de FIOD gaf de verdachte aan dat hij de leidinggevende was maar dat hij niet op de hoogte was van deze wijze van belasting betalen. Niet erg geloofwaardig, vond de officier van justitie, gezien zijn jarenlange functie als registeraccountant. De rechtbank vond dat ook. “Bovendien is op de internetsite van de Belastingdienst voor een ieder eenvoudig te lezen hoe intracommunautaire verwervingen in een aangifte OB verwerkt moeten worden. De rechtbank stelt verdachtes verklaring dat hij niet op de hoogte was van de verplichting om in de aangiften OB melding te maken van de intracommunautaire verwervingen van Deluxe Kozijnen BV dan ook als ongeloofwaardig terzijde.''

In het tweede kwartaal van 2014 deed de verdachte helemaal geen omzetbelastingaangifte meer. Het was hem ontschoten, zei hij. Ook met de loonbelasting en met de rittenadministratie bleek gesjoemeld. Van het vervalsen van de rittenadministratie werd de man vrijgesproken. Volgens de rechtbank is niet bewezen dat deze administratie – volgens de verdachte slechts kladjes – ook daadwerkelijk gebruikt is. Daarnaast werden er ook valse facturen in de administratie aangetroffen. Vermoedelijk pleegde de man fraude bij meer bedrijven. De officier van justitie maakte niet duidelijk of ook bij andere bedrijven van de man nog onderzoek wordt gedaan.

In totaal werd de fiscus voor 428.000 euro benadeeld. De man is inmiddels persoonlijk failliet verklaard. De officier had een straf van 15 maanden cel waarvan 5 maanden geëist.

 

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen