Celstraf oud-directeur corporatie vanwege omkoping en belastingfraude

De vroegere directeur van de Rotterdamse woningcorporatie PWS is woensdag na een slepende zaak veroordeeld voor omkoping, belastingfraude en valsheid en geschrifte. De rechtbank in Rotterdam legde Henk S. een gevangenisstraf van negen maanden op. Die straf zou onder normale omstandigheden een stuk hoger zijn uitgevallen, maar de rechter besloot tot strafverlaging omdat het onderzoek veel te lang heeft geduurd.

Tien jaar geleden kwam de fraude bij PWS, een voorloper van het huidige Havensteder, aan het licht. Justitie bracht de zaak pas onlangs voor de rechter. Die acht bewezen dat Henk S. zich persoonlijk liet betalen door zakenrelaties, die hij in ruil voor het geld contracten gunde. In totaal ontving hij meer dan 850.000 euro aan smeergeld. Dat hield hij voor de Belastingdienst verborgen.

Afgelopen maandag werd in hetzelfde onderzoek al de voormalig directeur van Wooninvest, een andere woningcorporatie die actief is rond Den Haag, veroordeeld. In die zaak ging het alleen om belastingfraude waardoor de fiscus voor ruim 1 miljoen euro benadeeld werd. Vanwege de uitzonderlijk lange en onnodige vertraging van het onderzoek werd in deze zaak een gevangenisstraf niet meer passend geacht. Daarom is de maximale taakstraf opgelegd.

(ANP)

Gerelateerde artikelen