CDA wil schenkvrijstelling al in 2016 verhogen

Het CDA in de Tweede Kamer wil dat de schenkvrijstelling voor een eigen woning al per 1 januari 2016 verhoogd. Kamerlid Erik Ronnes heeft hiervoor een amendement op het wetsvoorstel Belastingplan 2016 ingediend.

In het wetsvoorstel Belastingplan 2016 is de voorgenomen verhoging (en verruiming) van deze vrijstelling bepaald op 1 januari 2017. Ronnes is van mening dat dit zal leiden tot uitstelgedrag.

In de toelichting bij het amendement stelt Ronnes: ‘De beoogde invoering van deze vrijstelling per 1 januari 2017 zal naar de mening van indiener leiden tot uitstelgedrag. Voorgenomen schenkingen zullen nu worden uitgesteld tot ná 2016 zodat dan gebruik gemaakt kan worden van de vrijstelling. De kans dat begiftigden in verband met overlijden van de schenkers in 2016 uiteindelijk toch geen gebruik kunnen maken van de vrijstelling is te verwaarlozen. Indiener verwacht daarom nauwelijks verschil in opbrengst aan schenkbelasting tussen de situatie waarin de vrijstelling zou worden ingevoerd per 1 januari 2016 en per 1 januari 2017. Indiener merkt daarbij op dat als de regeling al per 1 januari 2016 zou worden ingevoerd, de schenkingen wel direct leiden tot een lagere eigenwoningschuld en daarmee tot een lagere aftrek in box 1 van de Wet inkomstenbelasting 2001. De constatering dat er sprake zou zijn van een budgettair nadeel lijkt derhalve niet terecht.’

Gerelateerde artikelen