CBS: Minder faillissementen in maart, maar trend blijft stijgend

Het aantal faillissementen is in maart opnieuw afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden er vorige maand 8 bedrijven minder failliet verklaard dan in februari. Dat is een daling van 2 procent. Echter, de trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al bijna twee jaar stijgend. In de eerste drie maanden van 2024 zijn ruim 46 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

In maart werden 312 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard. De handel had het grootste aantal faillissementen, namelijk 57. Dat is 12 procent minder dan in februari. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in maart de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag. In de bouwnijverheid en de industrie nam het aantal faillissementen vorige maand af vergeleken met februari. Dat meldt het CBS. 

  • Minder faillissementen, maar trend stijgt
  • Handel kent 57 faillissementen, 12% minder dan februari.

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen af tot en met augustus 2017. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Daarna nam het aantal faillissementen verder af en bereikte in augustus 2021 met 109 een laagterecord. Vanaf mei 2022 was het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Bedrijven kunnen maatregelen nemen om de gevolgen en risico's bij faillissement in hun eco-systeem te beperken. [Artikel gaat verder na deze alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accounancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

1. Contract voortzetten of stopzetten:
   – Een lopend contract met een failliete klant blijft in principe doorlopen, tenzij anders overeengekomen in het contract of de algemene voorwaarden.
   – Neem contact op met de curator als u het contract wilt beëindigen. Als de curator het contract wil voortzetten, moet hij u een garantie bieden voor betaling.

2. Goederen terughalen:
   – Als u openstaande facturen heeft bij een failliete klant, kunt u goederen terughalen als u heeft geleverd onder een eigendomsvoorbehoud.
   – Het recht van reclame kan ook van toepassing zijn, zelfs als dit niet expliciet in uw contract staat. Hiermee kunt u de eigendom van de goederen terugkrijgen¹.

3. Factuur doorgeven aan de curator:
   – Onbetaalde facturen moeten worden doorgegeven aan de curator, die de vordering moet beoordelen en op een crediteurenlijst plaatst.
   – De curator probeert met de verkoop van (delen uit) de failliete boedel zoveel mogelijk schuldeisers terug te betalen