CBS: Forse stijging investeringen

In juni 2015 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 22,2 procent groter dan in juni 2014, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze stijging is vooral te danken aan aanzienlijk hogere investeringen in woningen. De groei van de investeringen in juni is groter dan in de voorgaande maanden.

De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. Juni 2015 had er twee meer dan juni 2014.

Net als in voorgaande maanden was de woningmarkt de drijvende kracht achter de toename van de investeringen. Daarnaast werd er meer geïnvesteerd in infrastructuur, personenauto’s, vrachtwagens en machines.

De stijging met 22,2 procent in juni op jaarbasis is de grootste die het CBS dit jaar heeft gemeten. Tot nu toe was maart de uitschieter met een stijging van 16 procent.

Het CBS meldde verder dat de omstandigheden voor investeringen in augustus iets minder gunstig waren dan in juni en juli. De verslechtering in augustus ten opzichte van juli komt doordat de export op jaarbasis een stuk minder hard groeide. Daarentegen was de toename van de beurswaarde van Nederlandse aandelen op jaarbasis groter en de bezettingsgraad in de industrie hoger.

Gerelateerde artikelen