CBb zet berisping accountant om in waarschuwing

Een accountant heeft zijn zorgplicht jegens een jonge weduwe veronachtzaamd, maar niet in die mate dat hem ernstige nalatigheid kan worden verweten. Tot dat oordeel komt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in het hoger beroep dat de AA had aangespannen tegen een beslissing van de Accountantkamer. De berisping die hij in 2014 kreeg is omgezet in een waarschuwing.

Na het volkomen onverwacht overlijden van haar echtgenoot stond de klaagster voor de keus of ze de nalatenschap zuiver of beneficiair zou aanvaarden. De overledene  exploiteerde in een maatschap met zijn ouders  een kwekerij en had daarnaast een kwekerij als eenmanszaak.  De notaris stuurde haar naar de accountant van beide bedrijven om van de maatschap de tussentijdse cijfers op te laten stellen. Ze besprak de financiële stukken met de notaris en concludeerde dat de nalatenschap positief was, waarna zij deze zuiver aanvaardde.

Twee jaar later stelde de bank haar medeaansprakelijk voor omvangrijke schulden, samenhangend met zakelijke financieringen en zekerheden van de maatschap van haar man en schoonouders. Het ging om 1,4 miljoen euro. De man bleek garant te staan voor een hypothecaire lening van zes ton aan zijn ouders. Ook bleek vader begunstigde te zijn van de overlijdensrisicoverzekering.

In tegenstelling tot de Accountantskamer oordeelt het CBb dat de accountant slechts tot op zekere hoogte tekort is geschoten in zijn zorgplicht. Hij had zich wel moeten afvragen of de klaagster wel in staat was de financiële informatie voldoende te begrijpen, maar mocht er ook van uitgaan dat de notaris de klaagster op deskundige wijze zou begeleiden en informeren, onder andere door te bezien of er voldoende gegevens waren om een verantwoorde beslissing over de nalatenschap te kunnen nemen.

• ECLI:NL:CBB:2016:165

Lees ook:

• Weduwe erfde torenhoge schulden

[Door: Petra van Walraven / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen