CBb vernietigt boete om naamgeving accountantskantoor

Er is niets mis met de toevoeging ‘accountants’ in de kantoornaam van een accountant en een fiscalist (niet-accountant). Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Het vernietigt daarmee een uitspraak van de Accountantskamer, die een AA had veroordeeld tot een boete van vijfduizend euro vanwege misleiding door de bedrijfsnaam.

Een klant van het betreffende kantoor voelde zich misleid toen hij ontdekte dat de vennoot van het accountantskantoor die zijn contactpersoon was, geen accountant is. De klager zou verkeerd geadviseerd zijn over de rechtsvorm van zijn onderneming en aangiftes IB. Klachten daaromtrent werden in eerste aanleg al afgewezen, maar de tuchtrechter oordeelde wel dat de AA het fundamentele beginsel van integriteit heeft geschonden door te doen voorkomen alsof zijn medevennoot ook accountant is.

Er is niet komen vast te staan dat die medevennoot zich ooit gepresenteerd heeft als accountant, stelt het CBb vast. Mogelijk heeft de naamgeving van het kantoor wel tot verwarring kunnen leiden. Het college gaat mee in de redenering van de AA dat soortgelijke namen in de beroepsgroep vaak voorkomen en dat er geen regels door de beroepsorganisatie (lees: NBA) zijn opgesteld. Die heeft ook geen bezwaar geuit tegen de naam, toen die haar werd voorgelegd. De term ‘accountants’ als toevoeging is korter en bondiger dan ‘accountantskantoor’, de reden waarom daarvoor is gekozen. Dat levert nog geen schending van de integriteit op. ‘Het ligt niet op de weg van de tuchtrechter een nieuwe, vergaande, regel op dit terrein voor de beroepsgroep in te voeren’, voegt het CBb eraan toe: dat ligt op de weg van de beroepsorganisatie.

Lees ook:

[Door: Petra van Walraven / Jurdisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen