CBb: Accountantskamer heeft klacht ontoelaatbaar uitgebreid

De Accountantskamer heeft de klachten van een ondernemer tegen een accountant op één punt ‘op ontoelaatbare wijze’ uitgebreid. Dat oordeelt het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb). De AA die onder vuur lag heeft daarmee deels gelijk gekregen in het hoger beroep dat hij heeft ingesteld. Hij had een berisping aan de broek, die maatregel is omgezet in een waarschuwing.

Het gaat om een onderneming die zich bezighoudt met het leveren van producten en diensten voor de petrochemische industrie in Saoedi-Arabië. De klager werkte daartoe samen met een compagnon. Die compagnon had met een plaatselijke agent een commissie van veertig procent van de winstmarge afgesproken.  Pas later ontdekte de klager een overeenkomst dat van die veertig procent weer driekwart terugging naar de compagnon. Die terugbetaling was niet terug te vinden in de jaarrekening.

Complicerende factor is dat de accountant die de jaarrekeningen samenstelde, familie is van de medevennoot: hun echtgenotes zijn zusters.  Toen het tot een breuk kwam tussen beide aandeelhouders leverde dat problemen op.  De accountant had, dat wetende, een bedrag aan goodwill moeten opnemen in de jaarrekening, luidde de klacht. De Accountantskamer heeft die klacht, blijkens de uitspraak van het CBb, op eigen houtje uitgebreid naar ‘het onvoldoende onderzoek gedaan naar de aan de lokale agent in Saoedi-Arabië betaalde commissie.’

Evengoed heeft de accountant een steek laten vallen. Bij het conflict tussen de aandeelhouders van de firma had hij zijn opdracht terug moeten geven, vanwege de familierelatie met de ene vennoot, oordeelde het CBb.

• Zaaknr. CBb 15/272

Lees ook:

• Klacht: AA negeerde gevaar voor objectiviteit en onafhankelijkheid

[ Door: Petra van Walraven/ Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen