Carillion gebruikte ‘reverse factoring’ om financiële conditie te maskeren

Volgens rating agency Moody’s maakte het omgevallen bouwbedrijf Carillion gebruik van reverse factoring om de verslechterende financiële conditie te verbergen.

Moody claimt dat de handelskredietregeling – die ook wel bekend staat als supply chain finance – het bedrijf in staat stelde om 500 miljoen pond aan verplichtingen te verstoppen. 

Factoring en reverse factoring zijn vormen van financiering op basis van de debiteurenportefeuille. Een financiële instelling als een bank (de factor) neemt de factuur over en betaalt het openstaande bedrag, vaak direct, aan het bedrijf dat de factuur heeft verstuurd om de lange betaaltermijnen te omzeilen. De debiteur betaalt de factuur vervolgens aan de factor. 

Omdat specifieke rapportagevereisten hiervoor in IFRS ontbreken, brengen slechts weinig bedrijven informatie naar buiten over gemaakte afspraken met banken en leveranciers. In het geval van Carillion werd de omvang van de schulden niet duidelijk uit de balans en cashflow statement. 

Het is niet de eerste keer dat Moody’s vraagtekens stelt bij de boekhoudingregels voor supply chain finance. In 2015 klaagde het rating bureau over gebrek aan transparantie bij het Spaanse energiebedrijf Abengoa S.A..

Gerelateerde artikelen