‘Burgers beslissen zelf over gebruik toeslagen’

Het kabinet onderkent dat er huishoudens zijn die recht hebben op toeslagen, maar het uitgangspunt blijft dat burgers zelf moeten inschatten of zij inkomensondersteuning nodig hebben en daarvoor in aanmerking komen.

Dat zegt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in een reactie op het rapport ‘Vergeten toeslagen’, waarin wordt geconcludeerd dat van de huishoudens die recht hebben op huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag, 1 op de 7 tenminste één toeslag laat liggen.

Dat er sprake is van niet-gebruik wordt door het kabinet herkend en onderkend. Om die reden worden burgers via verschillende kanalen actief gewezen op hun eventuele recht op toeslagen. Uitgangspunt blijft wel dat burgers zelf inschatten of zij inkomensondersteuning nodig hebben en daarvoor in aanmerking komen. Daar waar nodig kunnen burgers hulp krijgen van de Belastingdienst of maatschappelijke organisaties om die afweging te maken. Maar uiteindelijk is het de burger zelf die beslist of hij wel of niet gebruik maakt van toeslagen.

Gerelateerde artikelen