Bureaucratie smoort innovatie duurzame energie
De overgang naar duurzame energie wordt erg vertraagd door lange procedures met "administratieve rompslomp" bij grote wind- en zonne-energieprojecten. Dat is jammer omdat de grote klimaatrapporten van VN-klimaatpanel IPCC en de oorlog in Oekraïne duidelijk maken dat de energietransitie juist sneller moet.
Dat zegt directeur Arie Koornneef van ASN Bank, het op duurzaamheid gerichte onderdeel van de Volksbank en een investeerder in dit soort projecten. Volgens Koornneef duurt het soms wel twee jaar voor een project, zoals een nieuw windpark op land, van de ideefase naar de operationele fase gaat.
Die traagheid heeft te maken met procedures rond de subsidieverstrekking, het bemachtigen van de nodige vergunningen en andere trajecten. Koornneef roept betrokken partijen, waaronder overheden maar ook financiële instellingen, op om te kijken of dat allemaal niet sneller kan. Dat laatste geldt ook voor het proces om de lokale gemeenschap bij projecten te betrekken. De ASN-baas denkt dat dit wellicht ook sneller zou kunnen, al is overslaan van deze stap volgens hem geen optie.
Eind februari onderstreepte het IPCC nogmaals wat de gevolgen zouden kunnen zijn als de wereld niets of te weinig doet tegen klimaatverandering. Dan gaat het bijvoorbeeld om een zeespiegelstijging die het voorbestaan van Europese kustplaatsen in gevaar zou brengen. Door de Russische inval van Oekraïne is er daarnaast een breed besef ontstaan dat West-Europa zo snel mogelijk af moet van de afhankelijkheid van olie en gas uit Rusland.
Koornneef heeft het gevoel dat er sowieso steeds meer animo is voor het thema duurzaamheid. Dat baseert hij op de groei van het aantal klanten van ASN. Vorig jaar kwamen er ruim 49.000 bij, waardoor de bank nu goed is voor bijna 835.000 klanten. Nieuwe klanten zijn volgens Koornneef belangrijk voor zijn bank, omdat een grotere achterban zou zorgen voor meer invloed op het verduurzamen van de maatschappij. Er worden bij ASN ook steeds meer duurzame beleggingsrekeningen geopend.
Of deze groei ASN ook betere financiële resultaten heeft opgeleverd, kan Koornneef niet aangeven. Daarvoor verwijst hij naar de jaarcijfers van het moederbedrijf van ASN. De Volksbank heeft vorig jaar minder winst gemaakt, zo werd eerder al bekend. Het financiële concern had veel last van de aanhoudende lage rente. Sinds de nationalisatie van het oude SNS Reaal in 2013 is de Volksbank in handen van de Staat. Volgens het ministerie van Financiën is de Volksbank er nog niet klaar voor om op eigen benen te staan.
(ANP)