Btw-vrijstelling in het onderwijs wordt verruimd

Scholen die samen onderwijs verzorgen en hiervoor onderwijsondersteunend personeel aanstellen of uitwisselen, hoeven hier voortaan geen btw meer over te betalen. Tot op heden was deze btw-afdracht een grote drempel voor onderwijsinstellingen om te komen tot samenwerking. Dit meldt de PO-Raad.

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat het verzorgen van onderwijs een `ondeelbare eenheid’ is en er daarom geen onderscheid tussen verschillende taken gemaakt mag worden. Door dit oordeel moeten alle werknemers die bijdragen aan het verzorgen van onderwijs onder de btw-vrijstelling vallen. Deze btw-vrijstelling gold nog niet voor bijvoorbeeld administratieve medewerkers of schoonmakers. Dankzij een akkoord tussen de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW), Financiën en de Belastingdienst wordt de bestaande Europese regelgeving hier nu op aangepast.

Het ministerie van Financiën en het ministerie van OCW zullen dit uitwerken in een nieuw beleidsbesluit over btw in het onderwijs. In het beleidsbesluit waarmee de belastinginspecteurs het primair onderwijs nu controleren is dit nog niet aangepast. De PO-Raad adviseert leden die btw afdragen in het kader van samenwerkingen met andere onderwijsinstellingen of andere organisaties, deze daarom te blijven afdragen. Wel raadt zij aan om bezwaar te maken tegen de aanslag waarin de btw wordt vastgesteld. Op deze wijze kunnen scholen, wanneer de beleidsrichtlijn er ligt, mogelijk btw terug vragen.

Lees ook:

 

(PO-Raad

 

Gerelateerde artikelen