‘Btw-problematiek bij ambtelijke fusieorganisaties slechts ten dele opgelost’

Onlangs meldde staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer over de btw-plicht van gemeenten bij ambtelijke fusies dat hij een ruimere toepassing van de koepelvrijstelling gaat hanteren. Hiermee lijkt de btw-problematiek bij ambtelijke fusies te zijn opgelost, maar volgens PwC wordt in veel gevallen slechts een deel van het probleem opgelost.

Er dient zich volgens PwC namelijk een nieuw btw-probleem aan: bij de fusieorganisatie is de inkoop-btw niet langer aftrekbaar. “Nu de fusieorganisatie ook ‘slechts’ het bij de deelnemers normaliter compensabele deel van de btw mag doorschuiven resteert nog altijd een kostenpost. In het bijzonder het deel van de btw dat betrekking heeft op het niet-compensabele deel van de deelnemers maar bovendien ook de btw dat betrekking heeft op de aftrekgerechtigde activiteiten van de deelnemers. Een verruiming van de transparantiemethode kan dit probleem ondervangen,” aldus PwC.

Lees ook:

 

___________________________________________________________________________________________________

Volledige update van alle BTW-actualiteiten in 1 dag

Bent u een ambitieuze accountant? Bent u continu op zoek naar tips en actualiteiten op het gebied van BTW? Wilt u geld besparen voor uw klanten? Volg dan de eendaagse cursus BTW actualiteiten en breng direct uw praktijk op een hoger niveau. Meld u direct aan.

___________________________________________________________________________________________________ 
Gerelateerde artikelen