Btw-naheffing exploitant erotische webcamsessies vernietigd

Gerechtshof Den Bosch heeft de naheffingsaanslag omzetbelasting die door de inspecteur van de Belastingdienst was opgelegd aan een exploitant van websites waar erotische webcamsessies worden aangeboden, vernietigd. De te begluren modellen verrichten hun activiteit namelijk op de Filipijnen.

Het Hof maakt hiermee een eerdere uitspraak van Rechtbank Zeeland-West-Brabant ongedaan. Die had geoordeeld dat de afnemers zich in Nederland bevinden en dat de plaats van dienst Nederland is.

De exploitant, die tegen de uitspraak van de rechtbank in beroep ging, is beheerder van websites, die toegang geven tot een platform waar live erotische webcamsessies worden aangeboden. De webcamsessies worden feitelijk verzorgd door de bij de exploitant in dienst zijnde modellen op de Filipijnen. De toegang tot het platform alsmede het betalingsverkeer wordt mogelijk gemaakt door web providers.
 
De gebruikers van de diensten, de bezoekers van de websites, betalen per creditcard aan de web providers, die daarna de exploitant betalen. Hij betaalt zijn modellen vervolgens contant uit. De Inspecteur heeft ter zake van deze activiteiten aan de exploitant een naheffingsaanslag omzetbelasting opgelegd.

In geschil bij het Hof was het antwoord op de vraag of de plaats van de aan de bezoekers verleende dienst – bestaande uit de webcamsessies – in Nederland is gelegen. Het Hof oordeelt dat deze vermakelijkheidsactiviteit plaatsvindt op de plaats, waar de modellen feitelijk hun activiteiten verrichten. Omdat tussen partijen niet in geschil is dat de modellen hun activiteiten op de Filipijnen verrichten, wordt de naheffingsaanslag vernietigd. Het hoger beroep is gegrond.

• ECLI:NL:GHSHE:2015:2917

Gerelateerde artikelen