BTW-fraude: fiscus voor circa 20 miljoen euro getild

Eis: Gevangenisstraffen tot 5 jaar vanwege BTW Carousselfraude en witwassen van half miljard euro.

Het OM verwijt zeven mannen en twee ondernemingen georganiseerde BTW-carrouselfraude en het witwassen van de inkomsten daaruit. Verdachten waren vermoedelijk betrokken bij het opzettelijk onjuist doen van aangiften omzetbelasting en valsheid in geschrift door een fictieve handelsstroom op te zetten.

Op 29 januari werden de mannen door het Openbaar Ministerie (OM) gedagvaard in de rechtbank in Almelo.

De verdachten verhandelden op papier voor circa een half miljard euro aan diverse elektronica zoals computerchips, mobiele telefoons, gegevensdragers en tablets in Europa. Uit onderzoek blijkt dat er wel wat goederen rond gingen, maar vermoedelijk alleen om de schijn op te houden, niet om ze werkelijk te verhandelen. Daarbij sjoemelden ze met de BTW. Er was steeds een ondernemer (de zogenoemde ploffer) die opzettelijk de BTW wel in rekening bracht bij zijn afnemers, maar die BTW niet afdroeg aan de belastingdienst. 

De afnemer vroeg de BTW vervolgens wel terug aan de fiscus, verkoopt weer door, enzovoorts. Het gaat in totaal om tientallen miljoenen. De verdachten werkten met veel ondernemingen in verschillende landen. De goederen en de geldstromen werden verhuld met vermoedelijk valse facturen en zo werd een schijnwerkelijkheid opgezet. De criminele omzet zou vervolgens over de schakels zijn verdeeld. “Als we door de pruiken en de make-up heen kijken, zien we de werkelijkheid: we hebben betaald voor iets dat nep en fake is,”  zeiden de officieren op zitting. Omdat de hele geld en goederenstroom vermoedelijk fake was en werd verhuld, ziet het OM de hele omzet als een geldstroom die werd witgewassen.

Tegen de verdachten werden celstraffen geëist van tussen de 3,5 en 5 jaar. 

Gerelateerde artikelen