Btw e-commerce pakket op bordje Ecofin

Tijdens de Ecofin van 7 november ligt een algemene oriëntatie voor over het e-commerce pakket (btw-richtlijn en verordening over administratieve samenwerking op het gebied van btw). Dit richtlijnvoorstel is onderdeel van een pakket maatregelen op het gebied van de btw in het kader van de digitale interne markt.

Deze strategie biedt bedrijven mogelijkheden om gemakkelijker binnen de interne markt te opereren. Het voorstel is dan ook een belangrijke stap in de realisatie van een digitale interne markt in de EU. De verschillende nationale btw-stelsels vormen voor Europese ondernemers een belemmering om de interne markt te betreden of om hierop te groeien. De Europese Commissie stelt daarom maatregelen voor op het gebied van modernisering en vereenvoudiging van de btw voor grensoverschrijdende e-commerce en de aanpak van een concurrentienadeel voor EU-leveranciers.

Uitbreiden MOSS

De belangrijkste vereenvoudiging betreft het verbeteren en uitbreiden van de huidige Mini-One-Stop-Shop (MOSS). Hiermee wordt het voor meer ondernemers die Business-to-Consumer (B2C) diensten en goederen aan Europese particulieren leveren mogelijk om zich voor de btw in enkel één lidstaat te registreren. Vanuit daar kunnen zij btw afdragen over hun gehele EU-omzet. Regel is namelijk dat de btw verschuldigd is in het land van de afnemer. Door de (M)OSS hoeven zij zich voor de btw-afdracht niet in alle lidstaten waar hun particuliere afnemers zitten te registreren. Dit bespaart hen aanzienlijke administratieve lasten. Daarnaast is er een extra tegemoetkoming voor kleine ondernemers die B2C prestaties verrichten in andere lidstaten, wanneer die een totale waarde hebben van niet meer dan 10.000 euro per jaar. Zij mogen over hun omzet btw afstaan in de eigen lidstaat naar het binnenlandse tarief.

OSS

Voor leveranciers uit derde landen komt er een einde aan de btw-vrijstelling op leveringen van goederen aan Europese consumenten met een waarde van maximaal 22 euro. Met de afschaffing van deze vrijstelling wordt een level playing field gecreëerd, aangezien EU-verkopers niet langer benadeeld worden omdat zij wel btw moeten afdragen voor goederen met een waarde onder de 22 euro. Om de btw-afdracht voor niet-EU-ondernemers te vergemakkelijken, wordt hen de mogelijkheid geboden om van de OSS gebruik te maken bij afstandsverkopen buiten de EU van goederen met een waarde van maximaal 150 euro. Ter voorkoming van dubbele heffing wordt de invoer bij opgaaf van een geldig OSS-nummer dan niet belast met btw. Bij de besprekingen in de Raadswerkgroep is er inmiddels in voorzien dat wanneer de niet-EU ondernemers die goederen verkopen via een elektronisch platform, dat platform in hun plaats als belastingplichtige wordt aangemerkt. Als gevolg van deze maatregel wordt het aantal belastingplichtigen waarmee de Belastingdienst te maken heeft fors beperkt.

Minister Hoekstra van Financiën laat weten dat Nederland voorstander is van het uitgangspunt om btw-belemmeringen weg te nemen bij e-commerce door de btw-richtlijn te vereenvoudigen en een einde te maken aan het concurrentienadeel voor EU-aanbieders. “Nederland steunt het voorstel dan ook. In de Raadswerkgroepen is uitgebreid gesproken over dit voorstel. Op dit moment worden in verschillende groepen de laatste technische kwesties besproken, waarbij het belangrijk is dat voldoende voortgang wordt geboekt om akkoord te kunnen gaan met een stabiele tekst.”

Gerelateerde artikelen