Brussel sleept Nederland voor EU Hof om bankwetgeving

De Europese Commissie sleept Nederland en vijf andere landen voor het EU Hof wegens niet-omzetting van wetgeving met betrekking tot herstel en afwikkeling van banken (BRRD).

Deze nieuwe BRRD-regels rusten de nationale autoriteiten met de noodzakelijke instrumenten en bevoegdheden uit voor het lenigen en beheren van de nood of het faillissement van banken of grote beleggingsondernemingen in alle lidstaten van de EU.

Doel is ervoor te zorgen dat banken die op de rand staan van insolventie kunnen worden geherstructureerd zonder dat de belastingbetalers voor failliet gaande banken hoeven te betalen om de financiële stabiliteit te beschermen.

Daartoe voorzien de regels er onder meer in dat de aandeelhouders en crediteurs van de banken hun deel van de kosten betalen via een ‘bail in’-mechanisme. Het is volgens Brussel van cruciaal belang dat dergelijke regels in alle lidstaten zijn ingevoerd. De termijn voor de omzetting van deze regels in nationaal recht was 31 december 2014.

Aangezien de nieuwe regels in zes EU-lidstaten (Tsjechië, Luxemburg, Nederland, Polen, Roemenië en Zweden) niet volledig werden omgezet, worden die lidstaten nu naar het Hof verwezen.

• Persbericht EC

Gerelateerde artikelen