Brussel legt TTIP-documenten in beveiligde leeskamers

Eurocommissaris Cecilia Malmström heeft besloten voortaan geen rapporten over het handelsverdrag Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP) meer te versturen naar de lidstaten. Wie de documenten in wil zien, moet naar Brussel afreizen om ze daar in een beveiligde leeskamer te lezen.

Dit betekent dat Tweede Kamerleden, Europarlementariërs en ministeries geen elektronische toegang meer hebben tot de onderhandelingsdocumenten die over TTIP gaan. Dit meldt RTL Nieuws.

De reden voor de maatregel zou liggen in het uitlekken van TTIP documenten via het Duitse collectief van onderzoeksjournalisten Correct!v. Malmström ziet zich genoodzaakt deze stap te zetten omdat er tijdens de laatste ronde van onderhandelingen ‘belangrijke kwetsbaarheden’ zijn geconstateerd. Malmström verwijt de lidstaten te open met de teksten om te springen. Volgens de Europese Commissie staan de documenten opgenomen in databases van nationale parlementen, dat betekent dat honderden mensen ongecontroleerde toegang tot de verslagen hebben.

Gerelateerde artikelen