Britse Rekenkamer: Ministerie van Onderwijs niet in control

Het Britse Ministerie van Onderwijs heeft onvoldoende zicht op de financiële handel en wandel van de zogenaamde ‘academies’ – door de staat gefinancierde scholen die zelf curriculum, lesuren, en lerarenbeloning bepalen.

Er was en is veel onvrede over het Britse middelbaar onderwijs – met veel gemeentelijke slecht scorende versus dure elitaire privéscholen. De regering Blair besloot destijds daar iets tegen te doen door de oprichting van ‘academies’ toe te staan – particuliere scholen met de kwaliteit van de public school, die zelf de kwaliteit van het onderwijs en de salarissen van de leraren bepaalden.

Inmiddels zijn er duizenden van, vooral in het rijke zuiden van Engeland, en worden ze door de staat gefinancierd (en niet door de gemeente waarin ze gevestigd zijn). Maar, aldus de Britse rekenkamer: het ministerie van Onderwijs heeft geen fatsoenlijk zicht op de financiën van de stichtingen achter die scholen. Bovendien heeft het 166 miljoen meer aan die scholen gespendeerd ( vooral in onverwacht hoge pensioenkosten) dan het door Parliament aan de academy-sector toegekende jaarbudget.

Gelukkig is de Rekenkamer positiever over de BBC in haar rapportage over de Britse publieke omroep. Deze heeft althans grote stappen gezet in het opschonen en reorganiseren van haar onroerend goedportefeuille – al zou de beschikbare ruimte nog best efficiënter gebruikt kunnen worden.

www.nao.org.uk

Gerelateerde artikelen