Britse regering gewaarschuwd voor ‘exodus’ van technologiebedrijven als de Investigatory Powers Bill alsnog wordt aangenomen

De Tories proberen opnieuw wetten door het parlement te krijgen, die de geheime diensten het recht geven enorm veel informatie te verzamelen – en softwareontwikkelaars dwingen om daartoe achterdeurtjes in te bouwen.
Softwareleverancier Eris Industries is een van de bedrijven die publiekelijk gedreigd heeft te vertrekken uit Groot Brittannië, wanneer de nieuwe Investigatory Powers Bill – eerder ingediend als de Communications Data Bill –  hen dwingt om achterdeurtjes in te bouwen in hun specialietit – encryptiesystemen en – diensten. 
 
Het bedrijf levert software, die gebruik maakt van de Blockchain-systematiek zoals ook gebruikt voor Bitcoin, die ingezet wordt voor toepassingen als ‘smart contracting’.   "Als wij gedwongen worden compliant te zijn aan dat wettelijk monstrum," zo zegt Eris, "dan betekent dat het einde van ons business model, en dan houden we er hier in het VK gewoon mee op!"
 
De nieuwe wet dreigt dus een einde te maken aan een bloeiende bedrijfstak, die van de industrieel toepasbare cryptografie. Zowel in nieuwe betaaltachnologie als in de communicatiestromen van het IoT, het Internet of Things, is cryptografie een cruciale techniek. Volgens de bedrijven geeft de nieuwe wet de overheid absurde vrijheden om elke vorm van communicatie in te zien. 
 
De Conservatives beloofden tijdens de verkiezingen de eerder afgewezen Communications Data Bill meteen weer in te voeren, indien zij de verkiezingen zouden winnen. Hetgeen geschiedde.
 
Gerelateerde artikelen