Britse overheid kondigt wijzigingen wet- en regelgeving auditmarkt aan

De Britse overheid heeft de invoering van een aantal belangrijke wijzigingen in de wet- en regelgeving van de auditmarkt aangekondigd. Zo wijzigen de aanbestedingsregels van de accountantscontrole bij Britse OOB’s en verandert de toezichttaak van de Financial Reporting Council (FRC).

De voorgestelde wetgeving zal delen van de Europese auditwetgeving (richtlijn en verordening) implementeren, zoals in 2014 is overeengekomen. De wetgeving wordt in juni 2016 van kracht, behoudens enkele overgangsbepalingen.

Zogeheten ‘public interest entities’, waaronder beursgenoteerde bedrijven, banken, building societies en relevante verzekeraars, moeten hun audit tenminste eens in de tien jaar opnieuw aanbesteden. Verder worden ze verplicht om ten minste eens in de twintig jaar van controlerend accountant te switchen.

Ook de rol van de FRC wijzigt. De instelling blijft in de UK de autoriteit voor de ‘regulation’ van accountants, maar zoveel mogelijk toezichttaken moeten gedelegeerd worden  aan andere erkende toezichthoudende instanties. In de praktijk zal het er op neerkomen dat de FRC verantwoordelijk wordt voor auditinspecties, onderzoeken en tuchtzaken bij Britse OOB’s. Andere toezichthoudende instellingen worden verantwoordelijk voor het toezicht op de overige audits, waarop de FRC dan vervolgens weer toezicht houdt.

• Audit and auditor regulation:Written statement – HLWS137

Gerelateerde artikelen