Britse ondernemingen verplicht interne beloningsverhoudingen te openbaren

Vanaf juni 2018 worden Britse beursgenoteerde ondernemingen verplicht om de beloningsverhoudingen binnen de onderneming te openbaren. Het gaat daarbij om de verhouding tussen de totale beloning van de ‘Chief Executive Officer’ en de gemiddelde beloning van de Britse werknemers in dienst van de desbetreffende onderneming.

Ook zullen de ondernemingen worden verplicht een toelichting te geven op een eventuele wijziging in deze ratio ten opzichte van het voorgaande boekjaar.

Dit heeft de Britse regering op 29 augustus jl. aangekondigd in haar reactie op de uitkomsten van de eerder gehouden consultatie over hervormingen van de corporate governance van Britse ondernemingen.

De Britse regering heeft verder de Financial Reporting Council (FRC), die verantwoordelijk is voor het wijzigen van de Britse corporate governance code, gevraagd om een aantal nieuwe beloningsbepalingen in de code op te nemen. Zo zou de prestatieperiode voor het toekennen van bonussen moeten worden verlengd van 3 naar 5 jaar en zou de remuneratiecommissie niet alleen met aandeelhouders de dialoog over het beloningsbeleid moeten aangaan, maar ook met werknemers. Ook moet de code specifieker worden over de stappen die beursgenoteerde ondernemingen moeten zetten als een significant aantal aandeelhouders zich tegen het beloningsbeleid of het remuneratierapport keert.

De Britse regering is verder van mening dat het ‘werknemersgeluid’ meer op bestuursniveau moet doorklinken. Beursgenoteerde ondernemingen zouden ofwel een speciale niet-uitvoerende bestuurder voor werknemerszaken moeten aanstellen ofwel een ‘werknemersadviesraad’ moeten instellen ofwel een werknemers-bestuurder moeten benoemen. De FRC zal de aanbevelingen van de regering betrekken in het proces tot aanpassing van de Britse code dat eind dit jaar wordt gestart.

 

(Bron: Eumedion)

Gerelateerde artikelen