Britse mkb jaarlijks miljarden kwijt aan factuurfraude

Het midden- en kleinbedrijf in het Verenigd Koninkrijk verliest jaarlijks circa £9 miljard aan factuurfraude, zo blijkt uit onderzoek van Tungsten Network.

Gemiddeld bedragen de kosten per bedrijf £1.658. Van de bedrijven die daadwerkelijk getroffen worden door fraude met facturen bedroegen de kosten in het afgelopen jaar £5.000.

Fraude vormt momenteel de grootste bedreiging voor kleine bedrijven, zo laat het onderzoek zien. Andere minder grote bedreigingen zijn het verliezen van een groot contract, het verlies van personeelsleden of activiteiten van de concurrentie.

Uit het onderzoek blijkt dat 47% van de mkb-bedrijven in de UK het afgelopen jaar frauduleuze  of verdachte facturen ontving. Bijvoorbeeld: virussen in attachments, onbekende facturen die per email of per post binnenkwamen, valse wijzigingen in bankgegevens of dubbel verstuurde rekeningen.

Toch geeft maar 44% van de ondernemingen aan dat ze contact zouden opnemen met de politie, mochten ze te maken krijgen met factuurfraude. 8% onderneemt helemaal geen actie en 13% zegt überhaupt niet te weten hoe in zo’n geval te handelen.

 

Gerelateerde artikelen