Britse Financial Reporting Council: focus op cultuur en gedrag

De Britse Financial Reporting Council (FRC) peilt elk jaar hoe het in het Verenigd Koninkrijk gesteld is met de corporate governance en de compliance aan de UK Stewardship Code. Het gaat steeds beter, maar nog niet goed genoeg!

De UK Stewardship Code, zie www.frc.org.uk, is opgesteld om “de relaties tussen vermogensbeheerders en ondernemingen te verbeteren, waardoor aandeelhouders duurzaam kunnen rekenen op een fatsoenlijk rendement, rekening houdend met de normale risico’s van beleggen”. Volgens het jaarrapport van de FRC houdt het Britse bedrijfsleven zich steeds beter aan de UK Corporate Governance Code; de verslaggeving wordt steeds transparanter en inhoudsrijker, zeker wat betreft de rapportage van audit-commissies en diversiteit.

Het FRC-rapport stelt ook vast dat steeds meer bedrijven achter de Stewardship Code staan, en dat daardoor de verhoudingen tussen bedrijven en investeerders verbeterd zijn. Maar, zegt de FRC, dat alleen met de mond belijden is niet genoeg – uiteindelijk gaat het om echte transparantie in de verslaggeving en bijpassend gedrag.

Het rapport wijst op het grote belanmg van een juiste cultuur binnen de onderneming. De voorzitter van de FRC, Sir Win Bischoff, merkt op dat good governance uiteindelijk afhangt van de cultuur in de boardrooms. En alleen via governance en transparantie kunnen investeerders voldoende assurance krijgen dat hun geld goed gebruikt wordt. Daarom, kondigt de |FRC aan, zal zij in 2015 gaan meten hoe effectief Britse Boards omgaan met het bewaken en bevorderen van een juiste bedrijfscultuur en bijpassend gedrag.

www.frc.org.uk

Gerelateerde artikelen