Britse bedrijfsleven gebukt onder belastingwetgeving

De Britse Association of Accounting Technicians (AAT) heeft berekend dat de administratieve lasten, veroorzaakt door de belastingwetgeving (premies en inkomstenbelasting) van het land, het bedrijfsleven in totaal 10 miljard pond extra kosten. En vooral het MKB draagt daarbij onevenredig zware lasten.

Naar aanleiding van een representatieve steekproef onder bedrijven concludeert de AAT dat een gemiddeld MK-bedrijf £4.376 kwijt is aan ‘compliance costs’ per jaar – iets minder dan de helft van de £8.907 die een typisch grotere onderneming jaarlijks kwijt is. De meerderheid van de MKB’s heeft hoogstens 4 medewerkers; ‘grote bedrijven hebben er 250 of meer. De relatieve impact is dus voor de kleine bedrijven veel groter.

Compliance kost veel tijd. Gemiddeld besteedt een MKB-onderneming twee uur per week aan het zorgen voor compliancy op dit fiscaal domein; de grotere gemiddeld 6 uur. Ook daar geldt dus dat de lastendruk op de kleinere ondernemingen relatief veel zwaarder is.

De AAT voegt zich bij andere stemmen die roepen om integratie van de (regels rond) sociale-verzekeringspremies en de inkomstenbelasting, om vereenvoudiging van de schijvensystematiek en drempelbedragen. Het systeem is inmiddels veel te ingewikkeld geworden, ook door het steeds groeiend aantal aftrekposten.

www.accountancyage.com

Gerelateerde artikelen