Britse accountants zien mogelijk verbod consultancy tegemoet

De Britse toezichthouder FRC zei afgelopen maandag dat het overweegt consultancy werk te verbieden bij bedrijven die de accountants controleren.

Dat meldt financiële nieuwssite Reuters. 
 
De gevolgen voor de Britse Big Four zouden enorm zijn; ze doen momenteel veel lucratief consultancywerk voor de grote beursgenoteerde bedrijven waar ze de boeken controleren. 

Maar de FRC (Financial Reporting Council) staat onder druk van o.a. de overheid en maatschappij die de schadalen, zoals bij Carillion en retailer BHS, meer dan zat zijn. “Auditing moet het publieke belang beter dienen”, aldus de FRC. Wanneer de Big Four accountants – PwC, EY, Deloitte en KPMG – veel verdienen aan adviesdiensten zullen ze minder geneigd zijn om het management uit te dagen. 

De FRC is bezig met een review om te bepalen welke acties nodig zijn om te voorkomen dat de onafhankelijkheid van de controlerend accountant in het geding komt. Dat kan betekenen dat (een deel van) het consultancywerk niet langer is toegestaan. Althans, niet bij hetzelfde bedrijf waar ze controlerend accountant zijn. Dit verbod in het Verenigd Koninkrijk kan vervolgens gevolgen hebben voor het toezicht in andere landen, waar ook schandalen spelen, zoals Nederland. 

De review zal hoe dan ook de eisen verzwaren voor de controlerend accountant. Zo zullen ze stringenter moeten omgaan met ‘going concern’, wat bepaalt of het bedrijf voldoende financiële middelen heeft om operaties minimaal een jaar te continueren. Ook zal bepaald worden of de accountants publiekelijk dienen aan te geven wanneer ze twijfels hebben over het realiteitsgehalte van de statements van het bedrijf dat ze controleren. 

Een andere maatregel kan een beperking worden van het aantal beursgenoteerde bedrijven dat de grote accountantsfirma’s mogen controleren. Er is momenteel nauwelijks concurrentie voor de grote vier in Engeland. 

Gerelateerde artikelen