Brits watermanagement: belastingaftrek voor ondernemers en bedrijven die iets doen tegen overstromingsgevaar

De Association of Taxation Technicians (ATT) blijkt enthousiast over nieuwe belastingvoordeeltjes voor bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, die investeren in plaatselijke ‘flood defence projects’.
Veel Nederlanders zullen zich nog herinneren hoe Engeland vorige winter getroffen werd door enorme en langdurende overstromingen.
Een van de oorzaken was dat de Briste natuurbeschermers jarenlang bewust hadden nagelaten (zo niet verboden) rivieren en afwateringskanalen met regelmaat schoon te maken, zodat hun afvoercapaciteit bijna teniet was gedaan.
 
Waterschappen zoals wij al sinds de middeleeuwen kennen ontbreken daar, evenals overheidsmiddelen om een fatsoenlijk ‘deltaplan’ op te stellen, laat staan uit te voeren. Daarom wordt op typisch Angelsaksische wijze nu (ook) een beroep gedaan op private investeerders, om te helpen dijken te bouwen en waterlopen uit te baggeren.
Vanaf 1 januari van dit jaar kunnen Britse ondernemingen belastingaftrek krijgen (zowel voor de corporate als de inkomstenbelasting) wanneer zij investeren in een PPP dat in hun regio initiatieven ontplooit om overstromingen of kust- dan wel oeveraantasting tegen te gaan.
 
De ATT vindt het jammer dat de maatregel tot dusverre alleen betrekking heeft op investeringen door ondernemers en BV’s. Beter ware het, aldsu de fiscalisten, als ook natuurlijke personen zonder ondernemer te zijn mee zouden kunnen doen en ook belastingaftrek zouden kunnen krijgen.
 
Gerelateerde artikelen